Allsvenskan i fotboll

Hammarby på väg mot femårsplan

Av: 

David Tanentsapf

FOTBOLL

”I långa loppet är målet att vara ett topplag”

Hammarby är nära att presentera sitt styrdokument.

Femårsplanen ska reglera klubbens verksamhet de kommande åren och ambitionerna är inte skyhöga.

– I långa loppet är målet att vara ett topplag, att hamna bland de fyra bästa. Om vi kommer dit i år återstår att se, säger klubbens vd Michael Andersson.

Enligt Michael Andersson är det övergripande i styrdokumentet klart i stora drag. Det enda som återstår är att "hitta en kortsiktig sportslig målsättning för a-laget kommande säsong". I klarspråk betyder det att klubben ännu inte bestämt sig för hur bra man planerar att vara i år.

– Det är fortfarande någon pusselbit som fattas innan det beslutet kan tas, säger Andersson.

Och med pusselbit menar du den där offensiva spelaren som ni vill värva?

– Ja, visst är det så.

I styrdokumentet ska det ingår fler aspekter än de rent sportsliga målen för a-laget, det rör sig om allt från sponsorarbete till ekonomi.

– Till exempel vill vi att vårt arbete med HTFF (Hammarbys talanglag) ska bli än mer framgångsrikt. Vi vill bli självförsörjande på spelare därifrån i en ännu större utsträckning än i dag. Ett led i det är att HTFF ska spela i division 1, då blir steget till allsvenskan kortare. Sen kan det vara att vi ska ha en ordentlig träningsanläggning. Där har situationen i Rudan i Haninge faktiskt ljusnat, säger Michael Andersson.

Input från alla

Beslutet om styrdokumentets utformning ägs av styrelsen. Men i framtagandet har tjänstemännen inom respektive områden lämnat värdefulla input. För det rent sportsliga svarar fotbollschefen Lasse Eriksson.

– Vi får ju input från alla, men Lasse Eriksson och hans team, vilket innefattar Tony Gustavsson och de andra kring a-laget, får ju särskild betydelse vad avser det rent sportsliga, säger klubbens ordförande Jan Friedman.

Varför behövs ett styrdokument?

– Det är ett viktigt dokument, en karta och kompass för vår verksamhet så att de anställda inte kommer in till jobbet varje morgon och har "träna fotboll" eller "jaga sponsorer" som målsättning. Någons sorts relation till våra förväntningar och det finns inte i dag. sen är det inte så hugget i sten som många vill göra det till. Det är ett levande dokument som kan justeras efterhand.

– Och pratar vi rent sportsligt, vad betyder en målsättning? Vi vill se det som en ambition snarare än en instruktion.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Hammarby IF

Hammarby IF Fotboll