Herrlandslaget i fotboll

Nu väntar ny rysare mot Danmark

Av: 

Jonatan Fast

FOTBOLL

Albaniens 1–1-skräll mot Danmark öppnar för svenskt direktavancemang

Kvällen började med en obehaglig nervmatch. Men slutade i blågul glädje. Albaniens 1–1-skräll mot Danmark öppnar för svenskt direktavancemang till VM.

– Det kommer att bli en jättespännande match, säger Zlatan Ibrahimovic om ödesmötet mot Danmark 10 oktober.

Danmark misslyckades med det som Sverige trots allt klarade av: det vill säga att ta tre poäng mot ett sämre lag. Albanien klarade 1–1 mot Danmark på hemmaplan – och gav därmed Sverige ett bättre läge att ta sig till VM-slutspelet i Sydafrika. Utan att behöva gå via play off.

Bendtner öppnade målskyttet

Arsenals Nicklas Bendtner satte 1–0 till Danmark efter 40 minuter. Men Albanien vek inte ned sig – och fem minuter in i andra halvlek satte Bogdani kvitteringen. Det blev slutresultatet. Den 10 oktober möter Sverige Danmark på Parken i Köpenhamn. Sverige måste på grund av den knappa segern mot Malta (1-0 tidigare under kvällen) besegra Danmark med tre mål för att gå förbi i tabellen. Och då avgörs VM-kvaldramat med en målskillnadshistoria i sista kvalomgången när Sverige möter Albanien på Råsunda och Danmark tar emot Ungern i Köpenhamn.

Portugal: ett smygande hot

Det finns så klart även ett mindre lockande scenario: Portugal, som under kvällen vann mot Ungern med 1–0, smyger med i tabellen och går med stor sannolikhet förbi Sverige och tar hand om andraplatsen om Sverige tappar poäng mot Danmark samtidigt som Portugal vinner mot Ungern. Portugal, med superstjärnan Cristiano Ronaldo i spetsen, har Malta i sista kvalomgången på hemmaplan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll