Henke, ta chansen!

FOTBOLL

Lasse Sandlin: Han behöver mer speltid för att komma i form till VM

Än så länge är det bara en rubrik i en tysk söndagstidning och ett önskemål från en tysk manager i nöd.

Ändå känns det som någon sorts svar på en till och med uttalad svensk bön inför VM 2006:

- Låt Henrik Larsson få spela mer!

Får Henke det inte i La Liga och Barcelona, så är det bättre, att han gör det i Bundesliga och Borussia Dortmund.

Söndag förmiddag. Hemresa från Zagreb. Förmiddagsplanet från München till Arlanda.

Några rader framför mej sitter en man och bläddrar sig igenom Bild am Sonntag, den stora tyska söndagstidningen med en aktuell upplaga på 1 998 201 exemplar varje söndag.

Plötsligt slår rubriken emot oss: "Dortmund will Barcelona-Star Larsson!" - en rubrik som inte behöver någon översättning till skillnad mot den lilla dårraden ovanför: "Sturm-Misere" (Anfallsmisär).

Kollers skada ger kris i Dortmund

Tänk om...

Det är Borussia Dortmunds manager Hans-Joachim Watzke som i artikeln uttalar sig om krisen i det Dortmund, som ligger nia i serien efter bara två segrar på åtta matcher men som framförallt lider en skriande brist på anfallare.

"Sturmflaute", anfallsstiltje, är det ord som BamS använder för att beskriva dagens situation i Borussia Dortmund.

Största avbräcket för de gulsvarta är förlusten av Jan Koller, nedsparkad av backen Manuel Friedrich i matchen mot Mainz för två veckor sedan med avslitet korsband i höger knä och en trolig konvalescens på åtta månader.

Kännbart då Koller, 32, ifjol var inblandad i nästan vartannat Dortmund-mål (22 av 47) och naturligtvis gjorde ingen i hela Bundesliga fler nickmål (11) än den reslige tjecken (2,02).

Inte på topp mot Ungern eller Kroatien

Dessutom går både holländska nyförvärvet Cedric van der Gun och 17-åriga löftet Sebastian Tyrala med avslitna korsband, Delron Buckley har slitit av ett inre ledband och även trollgubben Salvatore Gambino går skadad.

Man kan alltså förstå de problem som tränaren, holländaren Bert van Marwijk, har och kanske har han till och med redan sonderat terrängen hos sin landsman i Barca-toppen, Frank Rijkaard, Henrik Larssons arbetsgivare.

Den svenske stjärnan och forne europeiske skyttekungen (2000-01) har inte varit på topp i sina senaste två landskamper; varken mot Ungern eller mot Kroatien.

Visserligen inte fullt lika bortkommen nu i lördags som i Budapest för en månad sedan, men numera är det mest i en uppoffrande defensiv han märks, medan han inte har några framgångar framåt.

I detta perspektiv är det lätt att se vad ökad speltid skulle betyda och därmed utropa:

- Ta chansen, Henke!

Om du nu verkligen får den; DET är ju inte alldeles självklart.

I Barça har han i höst bara medverkat i fyra La Liga-matcher, bara spelat en från start - allt på grund av konkurrensen.

Men när Kameruns Samuel Eto"o i början på nästa år drar till Afrikanska mästerskapen i Egypten, är bara sex man kvar att konkurrera om tre forwardsplatser: brassen Ronaldinho, spanjoren Ezquerro, den argentinska duon Maxi Lopez - Leo Messi, fransmannen Ludovic Giuly - och svenske Larsson.

Fönstret öppnar i januari

Inte alls säkert att Rijkaard i det läget är villig att låna ut Henrik Larsson de sex månader som Dortmund hoppas.

Till sist: en övergång från Barcelona till Dortmund kan bli aktuell först när transferfönstret öppnar i januari.

Bra det. Har nämligen själv beställt resa till hemmamatchen mot Osasuna om två veckor, och då vill jag naturligtvis se Henrik Larsson på plan.

FOTNOT: Dårrad = Den lilla rubrikraden ovanför huvudrubriken. Förr menade visst tidningsfolk, att det krävdes en inledande förklaring för att även "dårarna" skulle förstå rubriken. Därav namnet.

Lasse Sandlin