Nya tuffa Hammarby

FOTBOLL

Danske lagkaptenen: Vi har haft för många blyga svenskar tidigare

Nio omgångar spelade och Hammarby toppar allsvenskan.

Orsaken: mentalt tuffare spelare som inte viker ner sig.

- Tidigare har det varit lite för många blyga och tysta svenskar i det här laget, säger danske lagkaptenen Mikkel Jensen.

Foto: BILDBYRÅN
TUFF, TUFFARE, MIKKEL Hammarbys danske lagkapten Mikkel Jensen sätter in en tackling på Gefles kongoles Yannick Bapupa. Jensen är en symbol för den tuffhet Hammarby visat i vår –både på planen och i huvudet. ”Vi har spridit ut krigandet”, säger han.

Tvåa, sexa och fyra är Hammarbys placeringar de senaste tre säsongerna. I år är det bara SM-guld som räknas, och för att lyckas med målsättningen har Bajen tuffat till sig rejält - framför allt mentalt.

- Jag håller helt med om det. Många spelare i truppen har vuxit. Inte så mycket spelmässigt men de har blivit tuffare, framför allt här uppe, säger Jensen och pekar på huvudet.

Stabil inledning

Tidigare säsonger har Hammarbys spel pendlat mellan smått fantastiskt och ganska mediokert.

Så har det inte varit under våren.

Bortsett från bottennappet mot Kalmar för en vecka sedan har lägstanivån höjts betydligt.

I går mot Gefle kom årets sjätte seger, och den var inte resultatet av något propagandaspel, utan tack vare hårt jobb och en härlig inställning från samtliga elva spelare.

- Vi spelar mer cyniskt i år. Det är inte alltid det lag som spelar bäst fotboll som vinner, utan det gäller att gå ut till match och direkt visa vilka som bestämmer. Mycket av det sitter i huvudet, säger Mikkel Jensen.

Den som ledde trupperna mot Gefle var just lagkapten Jensen. Han käkade upp hemmalagets mittfält, skar av passningsvägar och låg bakom det mesta i offensiv väg. Dessutom manade Jensen på sina lagkamrater hela tiden.

Skällde ut Petter

Han uppmuntrade, kom med råd - och skällde. I går var det mittfältskollegan Petter Andersson som fick höra ett och annat ord efter att ha protesterat mot ett domslut.

- Vi har en liten tendens att slappna av och tappa fokus när det går bra. Därför är det viktigt att jaga på hela tiden, säger Jensen.

Fler gör skitjobbet

Mittfältsmotorn märker en stor skillnad på hur Hammarby uppträder i år, jämfört med förra säsongen. Finliret finns fortfarande där, men det är fler spelare som går in och gör det så kallade skitjobbet

- I fjol var det några spelare som krigade. I år har vi spridit ut kriget på fler antal spelare. Titta bara på Björn (Runström) och Petter (Andersson). Även om de inte gör en jättematch spelmässigt kämpar de hela tiden.

Hammarby har skaffat sig ett guldläge när allsvenskan drar igång igen efter det två månader långa VM-uppehållet

- Vi har kämpat oss till det här. Nästan lite synd att det blir en paus nu, säger Jensen.

Hans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM