”Henke” bröt måltorkan

FOTBOLL

Frisparksmål bröt 328 minuter långa torka

Sverige startade VM-genrepet mot Chile med alla tre superswedes i startelvan.

Efter en dryg halvtimmes spel var den 328 minuter långa måltorkan bruten.

Henrik Larssons frisparksmål – höll Barça-klass....

Det svenska landslaget klev in på Råsunda för ett sista, viktigt test inför VM-premiären mot Trinidad & Tobago den 10 juni i Dortmund ­ och efter 45 minuters spel har Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic hunnit visa exakt hur mycket de betyder för Sveriges chanser att lyckas i mästerskapet.

Chile ­ som öppnade starkt de första 20 minuterna drev upp tempot via duktiga innermittfältarna Mauricio Zenteno och Jorge Acuña ­ fick successivt stora problem att hålla reda på den svenska stjärntrion.

Fredrik Ljungberg hann i den första halvleken springa djupa sår på sin vänsterkant, och vid ett par, tre tillfällen visade Zlatan och Henke blixtrande offensiva kvaliteter i straffområdet.

I den 30:e minuten bröstade Zlatan ned en boll strax utanför straffområdet ­ men Henkes direkttillslag störde aldrig Claudio Bravo ordentligt i Chile-målet.

I den 32:a minuten ordnade Henrik Larsson 1–0, efter att den hårt skruvade frisparken borrat sig i i Bravos bortre burgavel. Offensiv klass i första alltså ­ med tillägget att Anders Svensson inte övertygat fullt ut i sin offensiva mitttfältspositon. Elfsborgs-spelaren har då och då blivit avslöjad när tempot ökat och tappat onödiga bollar.

– Jag är nöjd. Jag gör mitt bästa och vi vinner en hel del boll på mitten, sa Svensson till TV 3.

Bakåt då?

Niclas Alexandersson har hittat mer rätt på sin ovana högerbacksplats, var bättre placerad än mot Finland och oftare med i offensiva inläggslägen.

– Det är betydligt lugnare än mot Finland senast, det känns helt okey. Mittfältet är min normala position, men det fungerar bättre i dag, sa Alexandersson.

Teddy Lucic ljumskproblem ser ut att hålla. Mittbacken har blandat och gett i försvarsarbetet.

FOTNOT. Senast Sverige gjorde mål i en landskamp var mot Saudiarabien den 18 januari (1–0 Anders Svensson, i en match som slutade 1­1). Därefter har Sverige spelat 0–0 mot Jordanien, 0–3 mot Irland och 0–0 mot Finland.