Spelarnas kupp

FOTBOLL

Stjärnorna fick sin vilja igenom – tränade nya offsideregeln

Foto: utnyttjar nya regeln Fredrik Ljungberg är en spelare som nu blir extra farlig för motståndarna vid fasta situationer.

Spelarna fick Lars Lagerbäck att ändra sig om den nya offsideregeln.

Sportbladet kan avslöja hur man i går tränade på den nya regeln på den stängda träningen.

- Vi ska vara förberedda på alla eventualiteter, säger Lagerbäck.

Den nya tolkningen av offside är hett debatterad inför VM.

Lars Lagerbäck är emot den och menar att den är en fara för fotbollen. Han har under hela VM-lägret uttryckt sin skepsis mot att träna på och försöka utnyttja den nya regeln.

Så sent som i tisdags svarade förbundskaptenen så här på om Sverige kommer att träna på och utnyttja den:

- Vi kommer att gå igenom den med killarna sen får vi se i Bremen om vi kommer att jobba in något.

- Vi ska ta det med killarna och sen får vi se vad vi hittar på.

Samtidigt talade Sportbladet under de här dagarna med flera av spelarna och de tyckte att man behövde träna på situationerna som den nya regeln kunde ge upphov till.

"Jäkligt annorlunda"

- Det blir jäkligt annorlunda. Det kanske något man bör tänka på, sa Stenman.

Henrik Larsson:

- Klart man ska försöka utnyttja det. Jag tror andra lag kommer att göra det och kan vi göra det på ett bra sätt så är det bara bra för oss.

Också Zlatan ville träna på det.

- Klart vi ska utnyttja det om vi vill. Det är bara bra om vi kör någon träning med det både offensivt och defensivt, sa Ibrahimovic i tisdags.

Lagerbäck lyssnade på sina spelare och vågade inte vänta till nästa vecka i Bremen. I stället började truppen träna på det redan i går på den stängda träningen på Stockholms Stadion, efter en inledande teorigenomgång.

Förberedda - på allt

Sportbladet kan avslöja hur VM-laget tränade på den nya offsidetolkningen både offensivt och defensivt på frisparkar (se grafik här intill).

- Vi ska vara förberedda på alla eventualiteter. Framför allt gäller det alla scenarion när vi har fasta situationer mot oss, sa Lagerbäck efteråt.

Men i grunden är de flesta spelarna emot de nya reglerna, som de nu känner sig tvingade att anpassa sig till. Tobias Linderoth är inte nöjd:

- Det är helt sjukt att införa det till ett VM. Det är upplagt för diskussioner och domarna kommer att få det ännu svårare.

Hemlig träning – så såg blågults nya variant ut

Så funkar offsideregeln

Läs också:

Johan Flinck