"Dödliga diamanten" - Tysklands hot mot oss

FOTBOLL

"Snabbast av alla på att anfalla"

MÜNCHEN

Sverige fruktar Tysklands "dödliga diamant" på mitten.

Bland annat därför startar Zlatan Ibrahimovic istället för Marcus Allbäck.

- Vi måste undvika att tappa boll på mittfältet, säger Erik Edman.

Den "dödliga diamanten" är Tysklands mittfält med defensive Torsten Frings, offensive Michael Ballack samt Bastian Schweinsteiger till vänster och Bernd Schneider till höger.

Varken Schweinsteiger eller Schneider är några utpräglade yttrar utan bildar med Ballack och Frings en diamant kring mittcirkeln.

I den ytan är de skickliga på att vinna boll och ställer sedan om blixtsnabbt med mycket folk.

Förbundskapten Lasse Lagerbäck är rädd att hans centrala mittfältare Tobias Linderoth och Kim Källström kan komma att tappa bollen i det området och anpassar därför taktiken till att skicka långa bollar mot anfallarna.

Bland annat därför spelar Zlatan från start i stället för Marcus Allbäck.

- Vi måste undvika att tappa boll på mittfältet. Deras styrka ligger i att vinna boll och snabbt slå till, säger vänsterbacken Erik Edman.

"Skicklig target"

IFK Göteborgs norske tränare Arne Erlandsen, som själv är en förespråkare för en spelstil lik tyskarnas snabba direktfotboll, är imponerad:

- Tyskarna är det lag i turneringen som varit snabbast på att anfalla. Genom att slå längre eller snabbare bollar via mittfältet till Zlatan och Henke minimerar Sverige risken för att ställas inför snabba tyska omställningar. Zlatan är en skicklig target som kan hålla i, vänta in mittfältare eller göra något på egen hand.

- Men om Sverige spelar på det här sättet måste man också vara betydligt bättre än i första halvlek mot Trinidad & Tobago. Då lyckades inte de långa bollarna speciellt bra. Sverige måste använda kanterna mer, säger Erlandsen.

Farliga anfallare

Den svenska försvaret och lagkaptenen Olof Mellberg måste vara beredd på att Tyskland kan slå till snabbt.

Räkna därför med en svensk backlinje med relativt låg utgångsposition - allt för att undvika stora ytor som löpande anfallarna Klose och Podolski kan springa igenom i.

Vad innebär det för backlinjen att Tyskland varit bra på bollåtererövringar på mitten och att därifrån komma snabbt med mycket folk?

- Vi måste höja oss ett snäpp. Matcherna blir tuffare och tuffare. Tyskland har ett bra och varierat anfallsspel. Det handlar inte bara om att hitta ytorna bakom oss, dom är bra på att hitta fötterna på anfallarna också, säger Mellberg.

Här är spelarna Sverige fruktar

Läs också:

Robert Laul, Michael Wagner