Jakten på guldet

FOTBOLL

KÖLN

Känns som det inte var särskilt länge sedan vi klagade över att landslaget aldrig gjorde mål på fasta situationer.

Sen sköt Henrik Larsson in en frispark mot Chile, och här nickar Marcus Allbäck in ett mål på hörna och Henke gör mål efter inkast...

De fasta situationerna har blivit vårt främsta vapen.

Jag tror ändå inte det räcker längre än så här. Helt enkelt för att det nu är Tyskland som väntar.

Värdnationen.

Foto: Avancerar Efter en darrig inledning är vi nu klara för åttondelsfinal. Efter det kan det bli kvartsfinal, semifinal, final... Drömmen lever.

Det har bara hänt en enda gång i VM-historien att värdlandet inte funnits med i kvartsfinalerna - eller motsvarande gruppspel.

Det var 1994, och det handlade om USA, som då försvann i åttondelsfinal mot blivande världsmästarna Brasilien.

Efter det, bara som exempel: Frankrike världsmästare 1998, Sydkorea i semifinal 2002.

Det finns många anledningar till detta. Det är alltså inte bara en fråga om den stora hemmapubliken.

Så brukar till exempel domarna gärna få för sig att blåsa lite extra hemmavänligt.

Dessutom har Jürgen Klinsmann - totalt utan tränarutbildning ! - formtoppat sina tyska spelare på ett imponerande sätt. Jag hoppas du njöt av Michael Ballacks lyftning fram till Mirsolav Kloses ena mål mot Ecuador, och här i Köln gladdes man speciellt åt att FC Kölns Lukas Podolski också äntligen fick göra ett mål; och så snyggt sen.

Så det svenska avancemanget till VM-final via München (Tyskland i åttondelen), Berlin (förmodligen Argentina i kvarten) och Dortmund (antagligen Brasilien i semi) bör vi allt ta med en nypa salt.

Hit men inte längre, alltså.

Från Dortmund till Berlin och Köln - men på lördag tar det svenska VM-äventyret slut på Münchens Allianz Arena. Svenskar har inte slagit tyskar i en tävlingsmatch sedan 1958, och vi gör det inte nu heller.

Tolfte i rad

Men Sverige har i alla fall två perfekta matchavslutningar att ta med sig till München: först Ljungbergs 1-0 mot Paraguay i 89:e minuten - nu Henrik Larssons 2-2 i 90:e.

Tisdagens 2-2 betydde tolfte mötet i rad utan förlust mot England, men på detta oavgjorda finns då också en annan aspekt.

För första gången betydde oavgjort egentligen seger för England, eftersom man vann gruppen och lyckades undvika Tyskland.

Något som Sven-Göran Eriksson också erkände efteråt:

- Det viktigaste var att vi vann gruppen.

Niclas Alexandersson fick precis lika svårt mot Joe Cole som vi hade förmodat även om Chelseas vänsterbreddare, som alldeles före VM skrev ett nytt fyraårskontrakt med klubben, envisades med att oftast förlägga sin lekstuga innanför svensken.

Inte hjälpte det heller mycket med det stöd han skulle få av Mattias Jonson, trots att båda sprang sig trötta.

Isaksson såg svag ut

Joe Cole gjorde 1-0 på ett fantastiskt volleyskott - passningen fick han per nick från Alexandersson, totalt oattackerad.

Efteråt sa han:

- Det har varit mycket snack om bollen, men träffar du rätt så går den dit du vill.

För en gångs skull övertygade inte heller Andreas Isaksson i mål. Han hade egentligen inte så mycket att göra, eftersom engelsmännen oftast gick på skott utifrån och siktade alldeles för högt. Första målbollen var han på men styrde den stolpe-in.

Minus också på Fredrik Ljungberg som inte syntes alls i första halvlek, och på Henrik Larsson som väntade ännu längre med att visa sig.

Bäst var Teddy Lucic och Marcus Allbäck, inte dom vi vanligen hyllar efter landskamper.

Svensk seger för mig

Till sist: min grävande journalistik under ett besök inne i Kölns stadskärna tidigare på dagen - Museum Ludwig, den 157 meter höga Kölnerdomen plus de stora samlingsplatserna Neumarkt, Heumarkt och Alter Markt - resulterade i alla fall i en svensk 2-1-seger:

0-1, jättestryk på torgen där de röda tröjorna inte bara var mångfalt fler utan där de flesta bärarna gick i en helt annan viktklass.

1-1, knapp men klar gul övervikt inuti den gotiska domkyrkan, Tysklands mest besökta turistattraktion;

2-1, överlägset mest svenskar inuti Museum Ludwig - under min timme i sällskap med bland andra Salvador Dalis "Sockersfinxen", "Porträtt av min döde bror" och "Perpignans järnvägsstation", räknade jag 12-3 till Sverige i supportertröjor - de flesta riktigt unga.

Nu går vi på museum i München.

FAKTA

Lasse Sandlin