Rädda för Sverige - men det är oss Tyskland vill ha

FOTBOLL

BERLIN

Vet inte vad jag missat men Sverige har tydligen visat världsmästarform i VM.

Åtminstone låter det så när jag lyssnar på tyskarna. Som mellan hyllningarna ändå går att tyda som att de hellre möter Sverige än England i åttondelen.

Därför att England är England och Sverige är Sverige. Mot den brittiska myten förlorar Sverige alltid i förhandsrespekt oavsett vad som presterats på planerna.

Tyskland vill vinna över Ecuador för att slippa engelsmännen som de tror bara har visat fragment av vad de egentligen kan. Omvänt anser tyskarna att Sverige spelat på toppen av sin förmåga hittills och därför inte kan komma med några överraskningar.

Så ett litet mått av underskattning kan man nog räkna med om det skulle bli vi mot tyskarna i nästa omgång.

Lite oroväckande tycker jag att det är att jag för tredje gången under VM får höra en förbundskapten prata om svensk landslagsfotboll som förutsägbar. Tidigare har det varit Leo Beenhakker som två gånger förklarat Lagerbäcks filosofi statisk och nu fyllde assisterande tyske förbundskaptenen Joachim Löw på med prat om VM:s tydligaste och mest konsekventa 4-4-2-spel.

Sverige kan inte överraska

Den underliggande betydelsen är att Sverige inte kan överraska oavsett vilka spelare som tas ut till spel. Svensk framgång kan aldrig komma ur taktisk finess utan enbart de dagar då hårt arbete ingår ett lyckligt äktenskap med vårt fåtal stjärnors briljans.

Får lite fördomar om tyskarnas storhetstankar underbyggda när jag stiger in i Deutscher Fussball-bunds mediacenter på Messe Berlin. Det är gigantiskt på ett svulstigt vis som gränsar till det vulgära. På podiet med ett ungefär tolv meter brett bord plockas de intervjuade upp en och en i omgångar. I vardera änden av podiet står en Mercedes som dekoration. Under frågeperioden tornar de intervjuades ansikten upp på en 70 kvadratmeter stor filmduksbild bakom dem.

Undrar om Lagerbäck hade känt sig helt bekväm i den sitsen?

Tyskarna ställer sina långa frågor och får långa genomtänkta svar. Thorsten Frings upptäcker plötsligt under ett resonemang om den svårhanterliga VM-bollen att det finns en hake med att vara kritisk:

- Nu är det ju en av våra huvudsponsorers boll, så...

Bara den kloke och genomsympatiske Michael Ballack bryr sig om att nämna att Trinidad och Tobago inte alls är en otänkbar tvåa i grupp B stället för Sverige.

Gult har blivit guld

Ballack njuter av VM. Av euforin runt matcherna och den plötsligt hett uppflammade nationalismen som gjort att alla tyska flaggor och vimplar ett tag var slutsålda.

Det gick i förra veckan inte heller att få tag på färgerna svart, rött och guld - tyskarna har bytt det gula fältet i flaggan mot guld.

- Speciellt gladde jag mig åt att se polska fans stanna kvar och hylla sina spelare trots förlusten mot oss. Vi har ett positivt VM med positiva supportrar och vi spelare är också fotbollsfans. Jag ser varenda match och älskar vad jag ser, säger Ballack.

Ett harmoniskt tyskt landslag med 80 miljoner fans i ryggen är nog ingen drömmotståndare för Sverige i en eventuell åttondel. Inte ens med de uppenbara försvarsproblem som rak halvtrög fyrbackslinje och offsidefällor har skapat för dem själva.

Hellre Ecuador och en kamp mellan VM:s två mest konsekventa 4-4-2-lag som Löw sa. Låter som en match mellan MFF och

Halmstad på Bob och Roys tid.

Stefan Alfelt