Drömstart för Spanien

FOTBOLL

Körde över Ukraina i premiären

Foto: Raul (till höger) gratulerar David Villa till ett av hans två mål i matchen mot Ukraina.

Leipzig (TT-Reuters)

Tröga i inledningen och aldrig kvar i turneringen när det drar ihop sig.

Kanske är det dags att omvärdera Spanien.

4–0 mot Ukraina var ett styrkebesked och 23:e raka matchen utan förlust för landslaget.

Ännu en gång är Spanien favorit i sin VM-grupp och en kandidat till att utmana de allra bästa. Den här gången motsvarade landet också förväntningarna, i alla fall mot Ukraina, det lag som på förhand setts som tuffast motståndare i grupp H.

– Vi hoppas att det här är första steget till ett bra VM för Spanien. Vi gav allt i dag och jag hoppas vi kan fortsätta så här, sade tvåmålsskytten David Villa.

Domarhjälp

Inom loppet av fyra minuter i början av första halvlek ordnade Spanien en övertygande 2–0-ledning som lade grunden till onsdagens vinst i Leipzig.

I 13:e minuten så sköt Brasilienfödde Marcos Senna ett skott som tippades via ribban till hörna av Ukrainas målvakt. På hörnan kunde sedan Liverpools Xabi Alonso nicka in ledningsmålet.

I 17:e minuten fick Spanien en tveksamt dömd frispark. David Villa klev fram, hans skott via ett ukrainskt huvud i försvarsmuren var otagbart för målvakten.

Spanien behövde knappast någon hjälp men fick det ändå genom den schweiziske domaren Massimo Busacca. Precis i början av andra halvlek fick Atletico Madrids Fernando Torres fritt läge men drogs ned av backen Vladislav Vasjtjuk. Det ansåg i alla fall domaren som inte bara dömde straff utan också visade ut Vasjtjuk.

Många stjärnor

Villa gjorde sitt andra mål för matchen när han satte straffen höger om målvakten och definitivt avgjorde matchen. Förbundskaptenen Luis Aragones bytte då ut båda målskyttarna och visade samtidigt lagets bredd. In på planen kom i stället Real Madrid-stjärnan Raul och David Albelda (Valencia).

Laget har ett sådant överskott på stjärnor att spelare som Raul och Cesc Fabregas får börja på bänken. I backlinjen styrde Carles Puyol och bidrog till att Ukrainas enda stjärna, Andrej Sjevtjenko var osynlig. På mittfältet dominerade bland annat Marcos Senna och i anfallet har man som sagt en rad alternativ, som Torres som gjorde 4–0 i slutet av matchen med ett skott i straffområdet.

Allt det gör att Spanien nu hoppas på att landslaget ska bryta förbannelsen om att alltid underprestera i mästerskap. Landslagets bästa placering, en fjärdeplats, kom för 56 år sedan.

Nu är man i alla fall på god väg till en åttondelsfinal.

För Ukraina ser det desto mörkare ut.

– Det är skamligt, inte bara att vi förlorade utan att vi inte kämpade. Vi klarade inte av värmen, klagade förbundskaptenen Oleg Blochin.

TT