Fotboll

Bojan: Zlatan och Fredrik är osvenska och visar känslor på plan

FOTBOLL

Sportbladets gestskola - det här menar spelarna med sina rörelser

Tecken och gester - en viktig ingrediens på fotbollsplanen.

Speciellt i spanska ligan, serie A och i balkanländerna.

- Vi fotbollsspelare är människor och vi reagerar när vi blir illa behandlade eller blir glada, säger Bojan Djordic, fotbollsproffs.

Många tv-tittare reagerade när Zlatan Ibrahimovic tystade Fredrik Ljungberg i landskampen i lördags.

Zlatan satte fingret för munnen, sedan pekade han på sitt öga och satte åter fingret över munnen i en "hysch"-gest.

Zlatan hade tröttnat på Ljungbergs åsikter.

En kamp mellan landslagets två största stjärnor.

Kanske en onödig sådan.

Förstår Zlatan

- Jag förstår Zlatan. Jag har sett Ljungberg gnälla i Premier League och Zlatan orkade inte ta allt. Men Ljungberg är precis som Zlatan en osvensk spelartyp och visar känslor på planen, säger Bojan.

23-årige Bojan Djordic har spelat i ett flertal ligor och klubbar. Han kan de flesta gester, signaler och tecken på planen.

- Man måste få reagera ibland. Svenskar är ofta coola och gör inget väsen av sig på planen. En medel-svensson är tyst och kämpar. Men spelar man i spanska ligan eller i balkanländerna är det gester hela tiden, säger Bojan Djordic.

Djordic minns när hans Röda Stjärnan mötte Odense i Uefacupen.

- I bortamatchen mot Odense blev jag hånad hela matchen Jag spelade för Århus ett tag och Odenses fans mindes väl mig. Jag gjorde mål i returmötet och då sprang jag fram till Odenses fans och pekade på mitt namn på ryggen. Kändes skönt, säger Bojan Djordic.

Men ibland tvingas spelarna hålla på sig.

Som i viktiga derbyn med mycket känslor.

Många minns säkert när Paul Gascoigne hånade Celtics fans genom att låtsas-spela på en flöjt. Celtic rasade och Gascoigne blev avstängd för gesten.

Fick inte göra gester

- När jag spelade i Röda Stjärnan hade vi en het match mot Partizan Belgrad. Då fick vi order inför matchen att inte göra några gester, speciellt inte mot fansen. En liten gest kunde ha skapat kaos och kalabalik på arenan, säger Bojan Djordic.

Kan ge fel signaler

Kenneth Anderssons målgest under mitten av 90-talet var klassiskt. Två händer rakt fram i en pistolgest när han gjorde mål finns på de flesta fotbollsfans näthinnor när man pratar om Andersson.

- Men man ska inte göra gester till sina lagspelare. Det kan ge signaler till motståndare och publik som inte är bra, säger Andersson.

Tomas Ros

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!