”Zlatan är bättre än för två år sen”

FOTBOLL

Lagerbäck rätar ut frågetecknen i startelvan inför VM

I Sportbladet XL förra måndagen satte vi nio frågetecken i Sveriges startelva.

Här rätar Lasse Lagerbäck ut dem allihop.

Nästan.

Sportbladet undrar:

”Inte ett enda mål på över två månader och hårt kritiserad i Italien. Det finns all anledning att börja oroa sig för om Zlatan hinner hitta formen till VM.”

Lagerbäck rätar ut:

”Zlatan är en bättre fotbollsspelare än han var för två år sedan. Juventus är ett lag som inte fungerar. Tittar man på de bollar anfallarna får så är det oerhört svårt att få till något bra av dem.”

Sportbladet undrar:

”Muskelbristningen i baksidan av låret var inte så allvarlig som först befarades. Bara att hoppas att Henke inte går sönder igen.”

Lagerbäck rätar ut:

”Han har ju tränat för fullt sedan förrförra veckan så det verkar okej.

Sportbladet undrar:

”Att Fredrik Ljungberg är småskadad och haltar är inget nytt. Nu är det en fotskada som inte hinner läka till VM. Ett mardrömsscenario är att Ljungbergs skadeproblem från VM i Japan/Sydkorea upprepas i Tyskland.”

Lagerbäck rätar ut:

”Vet inte hur dramatiskt det är (med blodtömningen av foten), men på grund av sin spelstil har han ju alltid småskavanker. Men han har väldigt förmåga att läka ihop dem. Kommer han hit den 21 maj utan någon allvarlig skada så ser vi till att ha honom i toppskick till 10 juni.”

Sportbladet undrar:

”Kim Källström har haft svårt att övertyga i landslaget. Anders Svensson är ett annat alternativ, men är han en spelare för startelvan i ett VM efter nästan ett år i allsvenskan?”

Lagerbäck rätar ut:

”De här äldre, allsvenska spelarna som varit ute som proffs vet vad som krävs. Så det har väldigt marginell betydelse. Det är lättare för dem att hålla internationell kvalitet än andra allsvenska spelare som inte varit ute.”

Sportbladet undrar:

”Chippen, Alexandersson, Mattias Jonson eller kanske Anders Svensson. Alternativ finns, men ingen given kandidat. Problemen på ytterbacksplatsen gör inte det hela enklare.”

Lagerbäck rätar ut:

”Det är bra att det är konkurrens. Hellre det än ingen alls.”

Sportbladet undrar:

”Alexander Östlund, Christoffer Andersson, Mikael Nilsson eller Niclas Alexandersson. Alternativen är lika många som frågetecknen.”

Lagerbäck rätar ut:

”Det finns det en smärtgräns för hur lite man kan spela för att vara med i ett landslag (om Östlunds situation), men var den gränsen går är väldigt individuellt.”

Sportbladet undrar:

”Erik Edman är på väg tillbaka. Bara att kryssa fingrarna för att han hinner komma i form och får vara skadefri.”

Lagerbäck rätar ut:

”Ingen läkare kan säga hur långt tid det kommer att ta för Erik. Vi kan bara hoppas att det läker ihop.”

Sportbladet undrar:

”Olof Mellbergs skada oroar. Är på väg tillbaka, men en skadad ischiasnerv är inte att leka med.”

Lagerbäck rätar ut:

”Han såg inte ut att ha minsta problem fysiskt mot Manchester City och då är jag jättenöjd.”

Sportbladet undrar:

”Andreas Isaksson håller hög klass, men bakom honom är det mer tunnare. Nu pratas det om 39-årige Bengt Andersson. Ingen skugga över Bengt, men att hans namn är aktuellt är ett minusbetyg för återväxten.”

Lagerbäck rätar ut:

”Ja, det finns ett glapp i årskullarna på målvaktsidan mellan de fem som vi följt och de som är i U21.”

Sammanställning: , Johan Flinck