Spelaren petas – efter rasismskandal: ”Skam”

avSimon Sjöstrand

Foto: Denis Tyrin / TT / NTB Scanpix

Ryssland skakas av en rasismskandal.

Tredjeligalaget Torpedo Moskva drar sig ur värvningen av Erving Botaka – efter att klubbledningen ska ha blivit hotad av supportrar på grund av spelarens hudfärg.

En skam”, skriver ESPN-journalisten Arthur Petrosyan på Twitter.

Affären var så gott som klar.

19-årige mittbacken Erving Botaka hade skrivit på för och blivit presenterad av ryska Torpedo Moskva i tredjeligan – när klubben drog sig ur.

Enligt klubben på grund av ekonomiska skäl.

”Bara vita spelare”

Men flera medier, däribland BBC, ESPN och Daily Mail, rapporterar om andra anledningar. En grupp supportrar ska ha uttryckt sitt missnöje mot värvningen på grund av att Botaka är mörkhyad och enligt journalisten Arthur Petrosyan, som bland annat skriver för ESPN och The Guardian, ska klubbledningen ha blivit hotad.

Klubben säger alltså att han (Botaka) inte kommer spela för dem för att... de inte har råd med övergången. En skam", skriver Petrosyan på Twitter.

En supporterfalang ska ha legat bakom hoten. Tidigare i veckan publicerade falangen, kallad ”Zapad-5 Ultras”, ett inlägg på sociala medier där man enligt BBC kritiserade klubbens beslut att värva och menade att det stred mot klubbens ”regler och traditioner”.

”Vi vill bara ha vita i våra led”, stod det i inlägget, som senare togs bort.

Klubben har dementerat anklagelserna om rasism och de påstådda påtryckningarna från supportrarna.

Torpedo beklagar att värvningen av Erving Botaka skapade starka reaktioner. Vi understryker att vår värvningspolicy endast baseras på det sportsliga. Vi motsätter oss all form av diskriminering. Hudfärg är aldrig något vi tänker på – rasism ska inte få existera”, skriver klubben i ett uttalande på sin hemsida.

Erving Botaka är född i Ryssland men har afrikanskt ursprung.

ARTIKELN HANDLAR OM