Läckta mejl visar – fifflade till sig VM

Nya skandaluppgifter om nästa fotbolls-VM

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Qatar anlitade före detta CIA-agenter för att svartmåla sina motståndares VM-kandidaturer.

Det hävdar tidningen The Sunday Times sedan de kommit över hemliga mejl.

– Om det visar sig att Qatar brutit mot Fifas regler, så kan de inte få arrangera mästerskapet, säger förre FA-pampen Lord Triesman.

Fifas beslut att låta Qatar arrangera VM 2022 har ifrågasatts.

Redan sommaren 2014 kom den engelska tidningen The Sunday Times över miljontals dokument som de påstod skulle ha bevisat att Qatar mutade till sig mästerskapet.

Luis Bedoya – före detta president för det colombianska fotbollförbundet – gick sedan ut och bekräftade misstankarna genom att avslöja att han, Ecuadors förbundspamp Luis Chiriboga samt Paraguays dito Juan Angel Napout erbjudits mutor.

– Han (Qatar-representanten) sa att han kunde be om 10 miljoner dollar, eller 15 miljoner dollar och att pengarna kunde delas upp oss emellan. Vi kunde ha tjänat miljoner, sa Luis Bedoya enligt Reuters.

Foto: TT

Betalade 100 000 kronor

Nu kommer The Sunday Times med nya avslöjanden.

De har kommit över hemliga mejl som de påstår bevisar att Qatar betalat före detta CIA-agenter och PR-byråer för att hjälpa dem sprida falsk propaganda om övriga länders kandidaturer.

Ett av mejlen sägs bevisa att Qatar betalat en professor motsvarande 100 000 kronor för att denne skulle skriva en rapport om att ett VM skulle påverkas USA:s ekonomi negativt.

”Är Fifas skyldighet”

I The Sunday Times nya avslöjande uttalar sig den förre FA-pampen Lord Triesman. Han kräver nu att Fifa utreder de nya anklagelserna illa kvickt och att de agerar om de kan bevisa att Qatar de facto brutit mot reglerna.

– Fifas skyldighet är att gå igenom bevismaterialet noggrant, men snabbt, och därefter ha mod nog att fatta vad som kan visa sig bli ett väldigt tufft beslut. Om det visar sig att Qatar brutit mot Fifas regler, så kan de inte få arrangera mästerskapet, säger han.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN