Andrum för Hammarby – besegrade jumbon

avRobert Rosén

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hammarby segrade direkt i omstarten av damallsvenskan.

Jumbon IFK Kalmar slogs tillbaka med 2–0.

Därmed har ”Bajen” sex poäng ner till nedflyttningsstrecket.

– Det känns som att hösten kan bli rolig för oss, säger lagkaptenen Olga Ekblom.

Trots att Hammarby parkerar på sjätteplats, och därmed ligger på övre halvan, är det inte långt ner till nedflyttningsstrecket i damallsvenskan.

Inför omstarten av serien, hemmamötet med IFK Kalmar, skiljde blott tre poäng ner till elfteplacerade Eskilstuna United.

Via en trepoängare hemma på Hammarby IP såg stockholmarna dock till att skapa sig lite andrum ner till nedflyttningsstrecket.

– Det är såklart viktigt med tre poäng och det är skönt att lägga Kalmar bakom oss, säger målskytten och lagkaptenen Olga Ekblom.

Kontrollerade matchen

Ledningsmålet signerades just Ekblom som gjorde 1–0 i den 33:e matchminuten. I den 57:e minuten kunde sedan 18-åriga Astrid Larsson fastställa slutresultatet till 2–0.

Ett inspel från Amanda Johansson på högerkanten hittade in till en fristående Astrid Larsson i straffområdet. Efter att ha misslyckats med sitt första avslut kunde 18-åringen rulla in bollen bakom Tove Enblom på sitt andra försök.

– De får inte en chans att komma in i matchen igen. Vi har bra kontroll på matchen överlag. Sen gör vi nåt misstag så att de skapar lite chanser, men de skapar inte jättemycket, säger Olga Ekblom som dock menar att hennes Hammarby kunde gjort fler mål.

– Sen kan vi vinna med mer än 2–0. Vi har en del ganska bra chanser men får inte in den. Men 2–0 är tre poäng och 2–0 ger lika många poäng som 5–0.

”Alla slår alla”

Trots segern är Hammarby fortsatt tabellsexa. Med en match mer spelad än konkurrenterna har de nu lika långt upp till serieledande Piteå som ner till Eskilstuna på nedflyttningsplats.

– Det är såklart en tajt serie med få poäng både uppåt och neråt. Därför är det viktigt att vi tar poängen mot lagen bakom oss. Vårsäsongen visade att alla slår alla, så det är egentligen bara att gå ut och vinna varje match, säger lagkaptenen som tror på en rolig säsong för sitt Hammarby.

– Jag tycker stundtals vi spelade bra på våren. Våra fem förluster i rad gör att vi ligger i mitten men vi kunde lika gärna vunnit några till och nosat på toppen. Den potentialen har vi i truppen. Sen är det också kul med de nya spelare vi fått i fönstret. Jag tror att de kan bidra mycket under hösten. Det känns som att hösten kan bli rolig för oss.

Medan det är glada miner hos Hammarby ser det kärvare ut för IFK Kalmar. Tolv matcher in på säsongen har tabelljumbon inte tagit mer än tre poäng.

Laddar Matchöversikt
Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM