John Terry

Nära Premier League-plats – Terrys framtid i Villa osäker

Av: 

Love Lindqvist

FOTBOLL

Det var med en guldmedalj om halsen och tårar i ögonen som John Terry lämnade Stamford Bridge gräsmatta för sista gången som Chelsea-spelare.

Han lämnade rampljuset för att runda av i The Championship och i helgen kan han ta sitt Aston Villa tillbaka till Premier League.

Men vad händer härnäst?

John Terry var kanske aldrig en tydlig symbol för det moderna Chelsea.

Han anslöt redan som 15-åring, innan Roman Abramovitj tog över klubben.

Han gjorde debut som 18-åring på annandag jul år 1998, med 17 minuter i bortasegern mot Southampton.

Men John Terry var ändå så mycket Chelsea det bara går att vara, och när han tog av sig kaptensbindeln en sista gång tänkte nog alla att en fantastisk karriär var över.

Men icke då. Varenda lag i England jagade honom förra sommaren, och de som vann dragkampen var jätten på dekis – Aston Villa.

– Jag ville hitta en tränare och en klubb som matchade mina ambitioner – att vinna matcher, alla matcher, sa John Terry då.

Nu kan han vara med och spela tillbaka en av landets största klubbar till Premier League.

”Jag bara skrattade”

Att en av de största ikonerna i Premier Leagues historia väljer att som 36-åring avsluta i andradivisionen, i ett lag han inte har någon anknytning till, kan verka... märkligt.

Men Villas tränare, Steve Bruce, ville ha den tidigare landslagskaptenen och behövde bara ge en bra pitch.

– Steve kom fram till mig efter säsongen och sa ”jag skulle vilja ha John Terry”, berättar Aston Villas vd Keith Wyness till Birmingham Mail.

– Jag bara skrattade, det fanns inte en chans att vi skulle få John Terry.

Men Bruce råkade springa på Terry nere i Portugal, och under en golfmatch la han fram sin idé.

– Han hade flera möjligheter att gå till andra lag. Jag vet en klubb som erbjöd honom tio miljoner pund direkt i handen bara han skrev på för dem. Men han valde oss, säger Wyness.

Foto: Frank Augstein / TT / NTB Scanpix

Stort klubbhjärta

Enligt flera brittiska medier hade John Terry kontraktserbjudande från i princip varenda klubb i Premier League.

Den sista säsongen hade han bara fått spela 15 matcher för Chelsea, men att han höll för högstaligan rådde det inget tvivel om.

En av Premier League-klubbarna som var sugna på honom var Swansea. Och det är tack vare deras dåvarande tränare som vi vet varför Terry i år inte spelade i Premier League.

– Vad jag förstår det som hade John, med tanke på sin relation till Chelsea, väldigt svårt att skriva på för en direkt konkurrent till Chelsea, säger Swanseas före detta manager Paul Clement till Talksport.

Som hjälptränare i Chelsea kom Clement Terry nära och har full förståelse i varför han valde Villa.

– Det är ett rimligt val. Aston Villa är en riktigt bra klubb, de har en bra manager och bra faciliteter, säger Clement.

John Terry är inte en spelare som vill förlora. Så att gå till den största klubben i andraligan kanske var ett logiskt val.

– Efter 22 år i Chelsea tog det lång tid att bestämma mig för var jag skulle härnäst, längre tid än vad jag trodde. Men jag är taggad på utmaningen här, sa Terry när han skrivit på för klubben.

Nu har han varit med och tagit laget hela vägen till play off-final på Wembley, frågan är vad som händer efter det?

Que sera sera

John Terry skrev på ett ettårskontrakt med Villa och har varit en bidragande faktor till att den slumrande jätten nu är på väg tillbaka till Premier League.

Aston Villa slutade fyra i ligan och har släppt in tredje minst mål det här året.

I finalen på Wembley möter de Fulham, som haft en helt enastående vår och var nära på att knipa en direktplats till Premier League.

Enligt bettingbolagen är Fulham favoriter i matchen. Men oavsett hur matchen slutar kommer fokus ligga på John Terry efteråt.

Kontraktet går ut i sommar och det spekuleras i vad som händer nu.

Är det okej att spela för en rival till Chelsea nu när det gått ett år? Eller ska han ta ytterligare ett till år Championship? Eller är matchen mot Fulham hans sista någonsin?

Brittiska medier spekulerar nu om att han kommer ta steget till Kina eller USA. Men finns det något som känns mindre John Terryskt än ett år i Kina?

Det som händer händer – först ska han till Wembley.

Lördag 18.00 i Viasat Fotboll: Fulham-Aston Villa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Arsenals blunder när de släppte tröjan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

John Terry

The Championship

Premier League

Aston Villa FC