Uwe Rösler tar över Malmö FF

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Magnus Pehrsson fick sparken av Malmö FF efter fiaskostarten.

Efter en korttidslösning med sportchef Daniel Andersson vid tränarbänken presenterade Malmö FF i dag Uwe Rösler, 49, som ny huvudtränare.

– Att få möjligheten att träna en klubb med en så rik historia gör mig naturligtvis stolt, säger tysken.

Det var efter övertidsförlusten mot Trelleborg den 13 maj som MFF:s styrelse och sportsliga ledning fick nog och sparkade Magnus Pehrsson. 

– Våra resultat hittills är en stor besvikelse. Det är ett tråkigt men nödvändigt beslut, sa vd Niclas Carlnén och meddelade samtidigt att sportchefen Daniel Andersson skulle ta över fram till sommaruppehållet. 

Nobbade Solskjaer

Andersson samlade ihop fyra poäng på tre matcher men sa samtidigt att hans mål var att återgå till rollen som sportchef på 100 procent. 

Det har varit väldigt tyst kring tänkbara efterträdare med ett undantag: Sportbladet kunde i slutet på maj avslöja att Manchester United-legendaren Ole Gunnar Solskjaer varit på plats i Malmö och träffat klubben. 

Men i stället blir Uwe Rösler den som kommer leda Malmö FF.

Foto: Jon Super / TT / NTB Scanpix
Rösler.

Tysken var under en lång spelarkarriär anfallare i bland annat Manchester City, Southampton och Kaiserslautern innan han avrundade karriären i Lilleström.

Den norska klubben var också hans första klubb som tränare 2004–2006. Sedan dess har han tränat Viking och Molde innan han återvände till de brittiska öarna. Där har han bland annat haft sejourer i Wigan och Leeds innan han de senaste två åren styrt Fleetwood Town i League One där han efter ett bra första år slutade fjortonde i årets tabell.

”Taktiskt skicklig och flexibel”

Nu har han skrivit på ett kontrakt med Malmö FF till 2020.

– Att få möjligheten att träna en klubb med en så rik historia gör mig naturligtvis stolt. Malmö är en bra fotbollsstad och MFF har en enorm potential. Jag hoppas på att kunna bidra till flera nya titlar, säger han.

Sportchef Daniel Andersson är nöjd:

– Hans fotbollssyn är tyskinspirerad men också influerad av erfarenheter från både England och Skandinavien. Han vill spela ett snabbt och energifyllt anfallsspel. Defensiven är dynamisk och med hög press. Han är taktiskt skicklig och flexibel i att lägga upp spelet utifrån de egna spelarnas styrkor men också i att vid behov anpassa sig efter motstånd.

Uwe Rösler säger att han redan fått tydliga direktiv att Europaspel är målet.

– Här är man vana vid att vinna men av någon anledning är man på en tiondeplats i ligan. Det är det vi utgår ifrån. Nu ska vi utvärdera läget och börja göra saker bättre med det kortsiktiga målet att vinna så många matcher som möjligt och klättra i tabellen. Jag ser fram emot att börja jobba med staben och spelarna.

VM-bibeln – i butik onsdag 6 juni 00:24
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM