Mutskandalen som skakar om hela Fifa

FOTBOLL

Hederspresidenten tog emot mutor – nu avgår han

Foto: Joao Havalange

Den förre Fifa-pampen Joao Havalange, 97, har avgått från sin post som hederspresident.

Enligt en rapport tog han emot miljoner i mutor under sin tid i Fifa.

"Den här incidenten har orsakat stor skada för vår organisations rykte", skriver Fifa-presidenten Sepp Blatter.

Den brasilianska fotbollspampen, som styrde Fifa i mer än två decennier, avgick från sin roll 1998 då den nuvarande presidenten Sepp Blatter tog över.

Nu publicerar Fifa:s etiska kommitté  en rapport där de pekar ut tre personer för att ha tagit miljontals dollar i mutor från agenturen ISL när man sålde VM-rättigheter.

Mutor på 10 miljoner

Redan i fjol avgick den nu 96-årige brasilianaren från den Internationella olympiska kommittén, efter att en schweizisk domstol tagit fram dokument som visade att Havelange under sin ordförandetid tagit emot mutor på 1,5 miljoner schweizerfranc (drygt 10 miljoner kronor).

Personerna som nu anklagas är Nicolas Leoz (förre presidenten i sydamerikanska fotbollsförbundet), Joao Havelange och Havelanges forne svärson – Ricardo Teixeria.

Även nuvarande Fifa-presidenten Sepp Blatter får sig en känga i rapporten. Han har hanterat skandalen "klumpigt", men inte brutit mot några etiska regler och inte gjort något kriminellt, enligt författaren bakom rapporten, Hans-Joachim Eckert.

Blatter friades

Blatter å sin sida välkomna granskningen och sade sig vara nöjd över att han blivit friad.

"Jag tvekar inte på att Fifa, tack vare reformerna som jag har föreslagit, kommer att ha de nödvändiga mekanismerna och medlen tillgängliga för att se till att en sådan här incident – som har orsakat stor skada på vår organisations rykte – aldrig upprepas", skriver Blatter i ett uttalande.