Åtvidaberg slog slokande Häcken

FOTBOLL

”Det finns inget generellt i fotboll”

Foto: Daniel Sjölund gör 1-0 och firar med Kristian Bergström som svarade för framspelningen.

Häckens måltorka gav ny förlust

Häcken är fjärran från fjolårets fina resultat. Förlusten med 0–2 på hemmaplan mot Åtvidaberg var ett nytt bakslag.

Men tränaren Peter Gerhardsson vill se varje match för sig, hellre än att söka generella problem.

Förra året var Häcken allsvenskans glada överraskning, med en andraplats och silvermedaljer som belöning.

Den här säsongen går det tyngre. Snabbe skyttekungen Waris Majeed lämnade klubben efter sina 23 mål i fjol. Flera viktiga spelare är, eller har varit, skadade. Häcken slokar i tabellen, med bara en poäng på de tre senaste hemmamatcherna.

Lägen och chanser saknades inte mot Åtvidaberg. Men, precis som Elfsborg senast, förmådde Häcken inte göra mål.

– Jag har spelat själv och vet hur det känns. Det viktiga är att fokusera och inse att det kommer nya chanser. Jag kan inte klaga på jobbet och försöken vi gör. Men kvalitén, i en sån här match, är inte tillräckligt bra, säger tränaren Peter Gerhardsson.

– Vi har också bjudit på en del enkla mål, fast kanske inte i den här matchen.

"Inget generellt"

Han vill se Åtvid-matchen på video och sedan ha fullt fokus på söndagsmatchen mot Halmstad. Inte tänka på vårsäsongen som helhet.

Men du ser väl generella linjer i vad som inte är bra?

– Nej. Det finns inget generellt i fotboll. Varje match lever sitt eget liv. De mål vi släppt in i år är, till exempel, oerhört skiftande, anser Peter Gerhardsson.

Åtvidaberg vann välförtjänt på Rambergsvallen. Men Häcken dominerade första halvlek. Moestafa El Kabir hade bästa målchansen, på en fin passning från Martin Ericsson. Gästernas målvakt Henrik Gustavsson räddade i en utmärkt rusning.

Sjölund visade vägen

Åtvidaberg tog också ledningen efter ett snyggt anfall på vänstersidan i 57:e minuten. Kristian Bergström passade bakåt från kortlinjen, och Daniel Sjölund sköt vid bortre stolpen.

I 77:e minuten gjorde Viktor Prodell 2–0 med ett skott vid stolproten, efter en kvick vändning på passning från Sjölund.

– Vi har ett bra lag, formen blir bättre hela tiden, och vi lär känna varann bättre. Men att prata om nån topplacering eller så vore att sätta onödig press på oss själva, säger mittfältaren Daniel Sjölund, som kom till Åtvidaberg inför säsongen från Djurgården.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM