La Liga

Barcelonas stora Messi-dilemma

Messi är ovärderlig för Barcelona

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Förutom att lagets formkurva är tveksam så har Ernesto Valverde ytterligare ett dilemma.

Vågar han vila Lionel Messi mot Sevilla – igen?

Utan superstjärnan förlorar Barcelona drygt tre gånger fler matcher än med honom på planen.

Fyra oavgjorda och en seger i de fem senaste matcherna är ingen bra trend för Barcelonafansen när säsongen är på väg in mot de mest avgörande matcherna.

Efter lördagens bortamatch mot Sevilla i ligan väntar dubbla El Clásico mot Real Madrid i Copa del Rey (borta, onsdag) och i La Liga (borta, lördag).

Så frågan är om Ernesto Valverde vågar att vila Lionel Messi från startelvan igen?

Barcelonatränaren gjorde det i den första semifinalen av Copa del Rey mot Real Madrid (1-1) och dessförinnan i den första kvartsfinalen mot just Sevilla på bortaplan (0-2).

Vände mot Sevilla med Messi

– Jag ångrar inte beslutet. Det var något jag var tvungen att göra, sa Valverde efter förlusten och efter 6-1-segern i returen – ett mål och ett assist då av Messi – tog sig Barcelona vidare.

Tidigare Barcelonaforwarden Sonny Anderson känner sympati för Valverdes önskan att vila Messi regelbundet.

– Messi är 100 procent kapabel att vinna matcher helt på egen hand, när som helst. Det är därför Valverde vårdar honom så ömt, säger Anderson till Goal.

Den här säsongen har Barcelona förlorat 25 procent av sina matcher utan argentinaren jämfört med 7,4 procent av matcherna med honom i laget, enligt statistikföretaget Opta.

Själv kommenterade Messi vad han tycker om att vilas förra säsongen när det var aktuellt att spara honom inför det kommande VM-slutspelet i Ryssland.

– Oavsett när jag sitter på bänken så blir jag störd av det eftersom jag vill vara med och spela. Jag vill vara med och hjälpa till ute på planen, men jag förstår också att säsongen är lång och för varje dag som går så måste jag ta mer hänsyn för det blir tuffare och tuffare.

Trött på att alltid ha ansvaret

Mitt i allt detta självklara Messiberoende kommer det också obekräftade uppgifter från Spanien att 31-åringen är trött på att ständigt ha pressen att ta hand om Barcelonas målskytte på sina axlar.

Don Balón rapporterade nyligen att Messi ska ha ”krävt” att Barcelona öppnar plånboken rejält och värvar antingen PSG:s Kylian Mbappé, 20, eller Tottenhams Harry Kane, 25.

Messi ser gärna att Barça värvar Mbappé från PSG

Värvar man inte ska Messi ha visat en uppenbar vilja att lämna Barcelona i förtid där hans kontrakt går ut om två år. 

Då skulle Barcelonas dilemma handla om något helt annat än att vila Messi i någon enstaka match.

Till Goal beskriver Sonny Anderson hur tuff situationen var för honom när han 1997 skulle ersätta Ronaldo i Barcelona när brassestjärna flyttade till Inter.

– För mig var det en väldigt svår tid för när jag kom till Barcelona kostade jag mer pengar än Ronaldo och fansen förväntade sig en likartad prestation av mig, säger Anderson och fortsätter:

Sonny Andersson i Barcelona 1998

Tufft för Messis ersättare...

– När Messi lämnar så kommer spelaren som tar över tröja nummer 10 få en ännu tuffare tid i Barcelona.

Barcelonas klubbpresident Josep Maria Bartomeu sa nyligen att klubbens agerande på transfermarknaden var ett sätt att förbereda sig för tiden utan Lionel Messi klubben.

– Jag vet att Lionel en dag kommer säga att han drar sig tillbaka, sa Bartomeu i Guillem Balagues podcast. Därför måste vi redan nu förbereda klubben för framtiden.

– Vi tar hit fantastiska, unga spelare till laget för att vi vill fortsätta den här succé-eran, sa Bartomeu.

Sedan de första matcherna i Barcelonas B- och C-lag som 16-åring 2003 har Lionel Messi svarat för ofattbara 405 mål i 440 matcher i La Liga.

ANNONS

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

Extern länk från C More

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

”Är bäst i världen på att återuppfinna sig själv”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

La Liga

Lionel Messi

Josep Maria Bartomeu

Ernesto Valverde

Kylian Mbappé

El Clásico

Copa del Rey