Spanien: Sverige är främste utmanaren

FOTBOLL

MADRID. Ännu ett EM, ännu en stor turnering – och ännu en dröm om ett lyckligt slut.

Spanien har under 2007 varit världens bästa landslag och tillhör som alltid favoriterna.

Men ingen ska inbilla sig att gruppen är lätt.

I dag har Spanien som vanligt fantastiskt tekniska spelare som Cesc, Iniesta, Xavi och Silva. Och tio segrar och två oavgjorda matcher i år säger en hel del om lagets form och styrka.

Men allt det får inte överskugga att Spanien måste ta ytterligare ett kliv och höja sig i mästerskapen. ”La Roja” har ju bara en enda titel, segern över Sovjetunionen i EM-finalen hemma på Santiago Bernabéu 1964.

Sverige, till exempel, nådde semifinal i EM 1992 och gjorde om bedriften i USA-VM två år senare. Kan ett land som Sverige lyckas så bra borde Spanien också kunna göra det.

Gamla förluster gör sig påminda

Men så länge det spanska landslaget inte har nått minst semifinal kommer gamla förluster att göra sig påminda och fortsätta spöka på vår horisont.

Nu väntar en grupp med Sverige, Ryssland och Grekland.

Sverige framstår som Spaniens främsta utmanare till gruppsegern. Svenskarna är starka och bra, matchen på Bernabéu-stadion senast undantagen, men man ska inte tro att det är en lätt grupp.

Inget lag har en sådan stolthet som Grekland och ryssarna är oförutsägbara. Tittar man längre fram så väntar Italien, Frankrike eller Holland i kvartsfinalen.

Och det skulle inte förvåna någon om båda lagen från grupp D blir utslagna där.

Miguel Àngel Lara, krönikör Marca