Färske landslagsmannen ledde HV till seger

FOTBOLL

Erik Ersberg obesegrad för åttonde matchen

Det har inte gått mer än ett par veckor sedan han fortfarande hade som uppgift att öppna båsdörren och betrakta Scott Langkow från bänken.

Nu är Erik Ersberg förstemålvakt i HV71.

Och landslagsman.

Och han har elitseriehockeyns mest spännande svit i ryggen.

:Det var i mitten av oktober som Ersberg på allvar knuffade undan Langkow och fick förtroendet som förstemålvakt i HV71. Sedan dess har han aldrig tittat tillbaka.

Åtta raka matcher med Ersberg i målet har gett HV71 åtta raka matcher utan förlust, och på måndagskvällen kom den senaste, 4–3 mot Djurgården på Hovet.

Segern rundade av en av Ersbergs mer tillfredsställande måndagar i hockeykarriären.

– Jo, det kan man väl säga, konstaterar han apropå trepoängaren – och apropå det faktum att han för första gången kan kalla sig landslagsman.

Någon sådan var han aldrig som pojklagsspelare eller junior. Men efter succén med HV71, där han i fjol debuterade i skymundan av Tre Kronor-målvakten Stefan Liv, gick klivet smidigare än många trott.

– Jag är ju inte direkt purung, säger 24-åringen.

– Men visst, när jag väl har fått chansen har det ju gått fort.

Vinner matcher

Beskedet om landslagsplatsen i Karjala Cup (den 9–13 november) fick han av förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson redan på söndagskvällen. Gustafsson är imponerad av Ersbergs utveckling:

– Han gjorde ju några riktigt bra insatser redan förra säsongen, men i år har han verkligen visat att han kan vinna matcher, säger Tre Kronor-basen till TT.

– Och det är ju det som allt går ut på.

Det har HV71 dragit nytta av.

Avgjorde i powerplay

Mot Djurgården var Ersberg en av anledningarna till att matchen aldrig gled HV ur händerna. Jönköpingslaget hade inlett strålande och ledde med 3–0 i inledningen av andra perioden, men fick sedan se det mesta gå snett.

Timmy Pettersson reducerade till 1–3 efter 4.17 av den andra perioden. Fredrik Bremberg gav djurgårdarna 2–3 13 minuter senare, i spel fem mot tre. I inledningen av tredje perioden kom också 3–3-målet, genom Nichlas Falk.

Segern säkrades när HV-tjecken Jan Hrdina lyfte in 4–3-målet, i spel fem mot tre, efter 16.27 av tredje perioden.

Missnöjet med domaren Christer Lärking var då stort på läktarna, efter de täta utvisningarna på Ronnie Pettersson och Timmy Pettersson. Men Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi ryckte på axlarna:

– Det är ju så här det har sett ut. Det har varit mycket utvisningar under hösten, sade Särkijärvi.

– Då gäller det att hålla sig på banan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM