”Det var dumt av mig”

29-åringen berättar om överfallet som dödade fotbollsfesten

stormade planen Attacken från 29-åringen som ledde till att matchen Danmark–Sverige bröts och där Sverige tilldömdes segern med 3–0.
stormade planen Attacken från 29-åringen som ledde till att matchen Danmark–Sverige bröts och där Sverige tilldömdes segern med 3–0.

Kallad för landsförrädare och hatad av en hel nation.

När den danske supportern sprang in i Parken och attackerade domaren förändrades både den danska fotbollshistorien och supporterns liv.

– Jag mår väldigt dåligt och är ångerfull. Vill be hela Danmark, Sverige och domaren om ursäkt för mitt omänskliga beteende, säger 29-åringen till Sportbladet.

21.46 i lördags kväll chockades alla besökare i Parken och miljonpubliken framför tv:n. Först straffspark för Sverige. Sedan en av de största fotbollsskandalerna i nordisk fotbollshistoria.

29-åringen, född i Danmark, men sedan några år bosatt i Göteborg, tar sig in på gräsplanen och springer mot domaren Herbert Fandel.

Han lyckas få närkontakt med Fandel, men i ögonblicket efter motas han bort av den danske spelaren Michael Gravgaard.

Deprimerad

Matchen avbröts och med stor säkerhet tilldöms Sverige segern i landskampen med 3–0.

Supporterns attack på domaren fick hela Danmark i upprorsstämning och han var en av Danmarks mest hatade personer under gårdagen. Han fick mottaga hot via tidningar och domarattacken blev en världsnyhet.

Sportbladet fick en intervju med 29-åringen

i går eftermiddag. Han var trasig, förstörd, deprimerad och djupt ångerfull.

Det första han säger till Sportbladet är att han vill göra en hälsning till alla danskar, svenskar och domaren Herbert Fandel.

– Jag vill be om ursäkt. Det var extremt dumt gjort av mig. Jag vill be hela Danmark, Sverige och domaren om ursäkt för mitt omänskliga beteende, säger han till Sportbladet.

Bor i Sverige

29-åringen är dansk medborgare, men är numera boende i Sverige.

Han är väldigt fotbollsintresserad och har tidigare spelat fotboll på en lägre nivå. Matchen mellan hans gamla hemland, Danmark, och nya hemland, Sverige, var en av sommarens höjdpunkter för 29-åringen.

– Jag åkte ned till Köpenhamn redan i fredags. Jag bodde hos några vänner. Matchdagen festade vi i Fælledparken. Vi spelade fotboll och drack öl. Det blev väl 15–20 stycken, säger han.

Han hade ett omtumlande dygn bakom sig. Efter kaoset på Parken tillbringade 29-åringen natten på ett sjukhus i Köpenhamn. Han behövde vård efter att ha slagit sönder sin högra hand. När han blivit anhållen av dansk polis rann nämligen sinnet över för honom igen och på väg till en toalett i polishuset slog han med full kraft högerhanden mot en betongvägg.

– Jag var så besviken och arg över mitt agerande i Parken. Jag tvingades att gipsa ena fingret och det kändes som att det tog hela natten, berättar han.

Häktades inte

I går morse var han i en häktningsförhandling i Köpenhamn. Efter förhandlingarna släpptes 29-åringen på fri fot eftersom det inte fanns tillräckligt med underlag för att hålla honom kvar.

Men han är fortfarande misstänkt för brott.

I rättssalen förklarade han vansinnesdådet på Parken.

– Jag visste faktiskt inte att det var utdömt straff. Jag var mycket full och ville in till domaren och tala om för honom att det han gjort var skit. Jag ville inte överfalla honom, sa 29-åringen i häktningsförhandlingen.

Han sa vidare i häktningsförhandlingen att han är en väldigt dålig förlorare och har ett hett temperament samt att han inte minns så mycket av dådet.

– Det jag minns, efter att jag sprungit in på planen, är att Michael Gravgaard slår mig. De sa att jag slog efter domaren, men det minns jag inte.

”Gjort en bra match”

Just Gravgaard får ett tack dagen efter av 29-åringen.

– Jag är överlycklig för att han stoppade mig innan något värre hände. Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå varför jag skulle ha någonting emot domaren. Han hade gjort en bra match och ännu en gång så fattar jag inte varför jag blev sur och varför jag sprang emot honom, säger han till den danska tidningen BT.

29-åringen har svensk flickvän och enligt en bekant jobbar han som samordnare för en kundservice på ett teknikföretag. Han har nyligen blivit husägare och har en svensk flickvän.

Samma bekant till 29-åringen beskriver honom som tokig i fotboll och gocart samt gladlynt med sinne för öl.

– Man dricker inte honom under bordet, säger 29-åringens bekant.

Vidare i intervjun med Sportbladet vill 29-åringen betona att han mår riktigt dåligt.

– Jag kommer att må dåligt i en lång tid framöver. Det jag gjorde i Parken var omänskligt. Men det var inget jag planerade att göra. Jag hade aldrig tänkt att skada någon, säger 29-åringen.

Han har dock gjort stor skada på dansk fotboll, men också på hans familj.

”Aldrig slagit någon”

Sent i går kväll var han på väg till ett sommarhus för att få lugn och ro.

– Många vill ha en förklaring och det kan jag förstå. Men jag hoppas att jag får sova i fred. Min familj har stöttat mig. Tyvärr har de blivit oskyldigt drabbade av allt det här. De har sagt att de inte känner mig som någon som förstör en landskamp. Jag är egentligen en ganska feg person som aldrig slagit någon, säger han till den danska tidningen BT.

Nu kan 29-åringens tilltag i Parken innebära att alkohol förbjuds på Danmarks nationalarena för fotboll.

Dådet kan även få en följd att han blir ersättningsskyldig till Danmarks fotbollförbund eftersom landslaget kan straffas med spel inför tomma läktare. Då handlar det om skadeståndskrav i miljonklassen.

– Man ska inte blanda sport och alkohol. Det har jag bevisat eftersom jag inte klarade av att hantera dem tillsammans. Nu är jag nog inte välkommen i Parken något mer och det är förståeligt.

Fotnot: Av hänsyn till 29-åringens familj och mot bakgrund av den allvarliga hotbilden runt honom väljer Sportbladet att inte publicera hans namn.

Jätteskandalen i Parken – sekund för sekund

Läs mer om skandalmatchen:

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN