Bremen – Europas fulaste fotbollslag

FOTBOLL

Markus Rosenberg byter ned sig.

Från Ajax läckra röd-vita klassiker till ett av Europas fulaste matchställ i grönt, vitt och orange.

För några extra miljoner om året och en nystart på högsta nivå står Mackan säkert ut med nedköpet.

Bara att gratulera Rosenberg till nya chansen att etablera sig som den store målskytt han har förutsättningar att kunna bli även i tuffast tänkbara konkurrens.

Framförallt är det starkt jobbat av hans agent Martin Dahlin. Klubbar som siktar på serieseger i de stora ligorna letar sällan efter förstärkningar på avbytarbänkarna.

I Ajax föll Rosenberg offer för klubbens systemfilosofi, även om han gjorde fler mål under sin första säsong än Zlatan Ibrahimovic lyckades med under sin första i Holland.

Ajax nummer 9-roll, som Markus var köpt för att fylla, är svår eftersom den innebär få bollkontakter och krav på nästan hundraprocentig utdelning. Mackan är en mer traditionellt skolad två-manna-anfallare som vill ta emot, vägga och sticka i djupet för att utnyttja sin snabbhet och fina skott i flykten. Precis det spel som det ofta blir i Bundesliga.

Hamnade i kylan

Att Markus Rosenberg hamnade i kylan i Ajax säger absolut inte att han inte duger på europeisk toppnivå. Det är så många andra faktorer som spelar in. Ett tränarbyte kan resultera i en snudd på obegriplig förpassning till avbytarbänken, eller rentav till läktaren.

Därför kan ett klubbskifte betyda så mycket. Det är en psykologisk kick bara att få beskedet att man fortfarande har ett namn som tränare och klubbledningar tror på.

Werder Bremen har köpt Rosenberg för att använda honom och kommer säkert att låta honom spela ganska snart. Kanske redan på söndag i den utsålda matchen mot Hannover hemma på Weserstadion.

Med Miroslav Klose vid sidan av sig får Rosenberg bästa möjliga förutsättningar för att lyckas men det gäller att ta chansen snabbt. Tålamodet angående ineffektivitet är inte stort i stora klubbar.

För svensk fotboll är det lite fantastiskt det som händer just nu.

Zlatan Ibrahimovic i serie A-ledande Inter. Henrik Larsson i Premier Leagueledande Manchester United. Kim Källström i Ligue 1-ledande Lyon. Markus Rosenberg i Bundesligaledande Werder Bremen.

Fyra svenskar i topplagen

Fyra svenska spelare hos serieledarna i fyra av Europas fem stora ligor, bara en ”spanjor” saknas.

Plussa på med:

Fredrik Ljungberg i Arsenal.

Christian Wilhelmsson i Roma.

Johan Elmander i franska Toulouse.

Max von Schlebrügge till belgiska Anderlecht.

Marcus Allbäck, Tobias Linderoth och Oscar Wendt i danska ligaledaren FC Köpenhamn.

Sverige har plötsligt många spelare i toppklubbar runtom Europa och då har jag ändå inte räknat med Magnus Hedman i Chelsea.

För Rosenberg ligger också en plats i landslaget i potten. Daniel Nannskog konkurrerar som en tänkbar backup till Zlatan, Allbäck och Elmander, men lyckas Rosenberg i Bundesliga går han definitivt före.

Det är i de stora matcherna som stora spelare formas till internationella stjärnor. Markus Rosenberg har många kvaliteter som han måste utnyttja effektivare.

För det kan Bremen vara helt rätt plats.

Även om dräkten verkligen är himla ful.

Stefan Persson