Plattmatch av fotbollslandslaget

FOTBOLL

Venezuela vann med 2-0 efter svag svensk insats

Foto: Bildbyrån
Ola Toivonen försöker ta sig förbi två försvarare.

Maracaibo, Venezuela

Visst, det var lite varmt och blåsigt.

Men fotbollslandslagets första halvlek mot Venezuela var en av de sämsta på länge – och då andra halvlek bara var marginellt bättre slutade matchen med förlust, 0–2.

Det var ingen som spelade sig särskilt mycket närmare en plats i en svensk EM-kvaltrupp, men spelarna har ju två matcher till på januariturnén att hinna visa det.

Så mycket mer glädjande saker kan landslaget inte ta med sig från Venezuela-matchen.

– Nej, det var ingen vidare match. I första var det riktigt rostigt, och vi gjorde många tekniska misstag. I andra blev det klart bättre, och vi skapade några chanser utan att få in bollen, sade förbundskapten Lars Lagerbäck.

Det dröjde mycket riktigt en dryg halvlek innan Sverige ens skapade sin första målchans. Daniel Nannskog nickade ett inlägg från Niclas Alexandersson rätt i famnen på Venezuelas målvakt och en 46 minuter lång period av näst intill obefintligt offensivt spel var över.

Nannskog het

Nannskog – normalt klinisk avslutare i Norge – hade två chanser till, varav en riktigt bra. Fri med målvakten slog han dock bollen strax utanför stolpen.

– Det var slarvigt av mig, jag skulle ha varit kyligare. Vi skulle absolut ha gjort ett mål i andra, och vi var ganska nära, sade Nannskog.

Rami Shaaban gjorde en bra insats i målet, och räddade flera farliga långskott.

Men den svenska nykomponerade backlinjen – med debutanterna Oscar Wendt och Daniel Mobaeck på ytterbacksplatserna – stod bara och tittade på när Alejandro Guerra förflyttade bollen i sidled utmed straffområdeslinjen och sköt in 1–0-målet mycket vackert in i nättaket.

Då hade det gått en kvart av matchen, och efter målet fortsatte Vino Tinto, som landslaget kallas, att skapa chans efter chans.

– Han får gå in längs med hela backlinjen och vrider den runt backen, och fick en bra träff. Men annars är jag nöjd med samspelet med backlinjen, synd att de skulle få det där pissmålet på slutet, sade Shaaban.

Lagerbäck satsade på rutin

Lars Lagerbäck hade valt att satsa på ett erfaret lag trots den oerfarna truppen, men varken Anders Svensson – för dagen som defensiv mittfältare i Tobias Linderoth-position – eller Niclas Alexandersson gjorde någon av sina bättre landskamper.

Värsta missen gjorde dock inhopparen Rade Prica som från ett bra läge lyckades skjuta bollen till inkast medan Olof Guterstam fick chansen att kvittera i slutminuterna, men bollen tog i stolpen.

I stället kunde Daniel Arismendi trycka in 2–0-målet på tilläggstid, rätt talande för hela den svenska insatsen denna kväll.

De nya landslagsspelarna har nu bara två matcher till på sig att visa att de vill vara med i EM-kvaltruppen: Mot Ecuador på onsdag och söndag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM