”Jag hade hängt fyra mål mot Finland, haha”

avOskar Månsson

FOTBOLL

John Guidetti om månlandningar, Zlatan, böcker och landslaget: ”Det pirrar i kroppen, man vill vara med”

Sommar 2012, EM-slutspel, nationalsång, svenska landslaget, Zlatan Ibrahimovic, 30 – och John Guidetti, 20?

– Ja, varför inte? Vi landade ju på månen 67, säger anfallstalangen.

Foto: Foto: Björn Lindahl
Guidetti är redo för landslaget och hoppas få chansen om Sverige tar sig till EM.

När som helst är det officiellt, enligt de holländska tidningarna. John Guidetti skriver på för Twente och blir klubbkompis med Emir Bajrami.

Men nej, när Sportbladet träffar den förre Manchester City-svensken passar han på frågan. Han pratar gärna och mycket om precis vad som helst men när det handlar om det kommande klubbytet är det locket på. Det blir bara lite svävande svar.

– Kanske, jag vet inte. Det är inte hundra än. Jag har många bra människor runt mig så jag hoppas att det löser sig, säger han.

Men att den holländska ligan skulle vara ett bra steg i karriären håller han med om.

– Det är väl jättebra. Zlatan gick ju dit, hur gammal var han då?

Han var 19 då, 2001.

– Jag är också 19 – om Zlatan tog den vägen och lyckades så kan det inte vara ett dåligt steg. Men det finns många vägar att gå. Det viktigaste är att göra bra ifrån dig där du är.

Vi ses på Stockholms stadion i samband med ett sponsorevent. John är här för att instruera en massa unga fotbollsspelare från hela landet som har tävlat om att få träffa honom. Att ungarna trivs är uppenbart men frågan är om inte John själv har allra roligast där han instruerar, korrigerar och berömmer. För honom är fotbollen inte bara det bästa han vet utan... tja, allt.

Han säger till exempel att han bara läst en enda bok: I skuggan av San Siro, skriven av Martin Bengtsson som berättar om baksidorna med livet som ungdomsproffs.

Var den tankeväckande?

– Tja, den var bra och så. Mamma sa att jag skulle läsa den. Men jag kan inte leva mig in i böcker. Många säger att de ser det framför sig men jag ser ingenting alltså. Jag ser bara text, jag fattar ingenting, ha ha.

– Jag läser bara allt som har med fotboll att göra. Sen kan jag läsa typ Kalle Anka, det tycker jag är kul.

Veckan som gick blev lyckad för svensk landslagsfotboll, åtminstone resultatmässigt. I måndags vann U 21-landslaget med 2–1 mot Serbien – ett mål av Guidetti – och dagen därpå gjorde Zlatan Ibrahimovic som bekant hattrick när Sverige skojade med Finland på Råsunda.

På plats på Råsunda

John, som såg matchen på plats, njöt i solskenet.

– Vackert väder, sköna kläder, vackra mål. Allt man kunde önska sig.

Sköna kläder?

– Ja, ett par shorts, t-shirt och solbrillor. Då mår man bra liksom.

Vad känner du när du ser svenska landslaget spela?

– Det pirrar i kroppen för man vill spela. Man vill vara där, vara med. Det är jobbigt att sitta vid sidan, oavsett var man är. Jag är sån som människa: jag vet att Tevez kommer att väljas före mig men jag bli lika arg varje gång. Jag sitter där och ”låt mig spela, låt mig spela!”. Jag tror man måste vara sån. Den dagen man accepterar eller inte vill spela och tycker det är skönare att sitta vid sidan om och kolla när någon annan spelar – då är det ett tecken på att du inte är hungrig. Därför är jag glad att jag har det här brinnet.

Hur långt bort är landslaget?

– Det vet bara Erik Hamrén och Marcus Allbäck och det respekterar jag. Så länge landslaget presterar är alla glada men det skulle vara otroligt stort att vara med, jag representerar U21 vilket är en jättestor ära. Men nästa steg...

– Sen hur lång tid det tar är upp till dem. Jag tror inte jag skulle göra bort mig om det varit träning i dag.

Om det varit match i dag?

– Tror inte jag skulle gjort bort mig där heller.

...om du lirat mot Finland?

– Förhoppningsvis hade jag hängt fyra, i och med att Zlatan gjorde tre, ha ha. Nej, men förhoppningsvis hade jag gjort något, det hade varit kul.

EM nästa år, det är ganska sannolikt att Sverige går dit. Finns det i tankarna någonstans?

– Varför inte? Det skulle vara en dröm att uppleva det. Det är inte omöjligt heller. Vem trodde när jag var 15 och flyttade till Manchester att jag skulle träna med Carlos Tevez två år senare? Det var förmodligen längre bort än att jag ska spela EM om ett år. Ingenting är omöjligt, vi landade på månen 67 liksom.

69.

– 69, var det det? Ha ha. Nej, men vi landade på månen 69, så att en 20-åring kan spela ett EM... större chockar har hänt, liksom. Det är bara att fortsätta att kriga och hålla fötterna på jorden.

”Vad är det här– allt i ett?”

Oavsett om det blir klart med Twente redan i dag, inom kort – eller högoddsaren: inte alls – så är den närmaste tiden planerad. På söndag åker John till Mallorca med flickvännen för att sola, bada och framförallt: träna stenhårt.

– Så det blir träningsläger slash komma bort några dagar. Vi har fixat träningsfaciliteter... säger man så?

Det gör man.

– Titta, du märker ju själv. Utbildad OCH bra fotbollsspelare. Vad är det här – allt i ett?

– Nej, men det är bra att träna i värmen. Det är sommar när säsongen börjar och det är bra om man vant sig. Mycket träning ska det bli i alla fall.