Målgesten skapade ramaskri i landet

FOTBOLL

”Ber om ursäkt till offrens mödrar och syskon”

Guadalajaras anfallare Marco Fabian de la Mora och lagkamraten Alberto Medina tvingas böta motsvarande 25 000 kronor vardera för en osmaklig målgest.

Duon firade ett mål i mexikanska ligan med att iscensätta en avrättning, något som väckte avsky i det hårt våldsdrabbade landet.

– Jag ber om ursäkt till Mexiko och till offrens mödrar och syskon, säger de la Mora enligt ESPN.

Mexiko för en blodig kamp mot landets drogkarteller, ett krig som bara i år kostat 10 000 människor livet. Med det som bakgrund skapade fotbollslaget Guadalajaras nya målgest ett ramaskri i landet.

”Ångrar det djupt”

Målskytten Marco Fabian de la Mora, som gjorde ett hattrick i 5-2-segern mot rivalen Estudiantes UAG i lördags, firade ett av målen genom att fejka en avrättning. Anfallaren låtsades skjuta lagkamraten Alberto Medina i huvudet efter 2-0-målet varpå Medina föll till marken.

Nu har duon bötfällts med 25 000 kronor vardera av klubben.

– Jag ångrar djupt det som hände. När jag såg videon fylldes jag av ilska och ånger för att ha skämtat om något så heligt som ett människoliv, säger de la Mora enligt EPSN.

Skänker pengarna till barnhem

Duon bestämde sig efter bestraffningen för att dubbla det klubben krävde och samlade, tillsammans med sina lagkamrater, in totalt nästan en halv miljon kronor. Pengarna har nu skänkts till ett barnhem i Ciudad Juarez, en av de mest våldsdrabbade städerna i landet och huvudvägen i drogsmugglingen till USA.

– Det är bra att fira i fotboll men aldrig på det här sättet. Jag ber om ursäkt till Mexiko, ett Mexiko fritt från våld, och till offrens mödrar och syskon, säger de la Mora.