Heta känslor inför Hamburg-derbyt

FOTBOLL

I skuggan av CL möts HSV och St. Pauli

Foto: scanpix
Jublande St. Pauli-spelare.

Regnet öste ner i Hamburg för två veckor sedan. Gräset var nylagt och matchen ställdes in.

I kväll kommer stadsderbyt att spelas och känslorna är heta.

– Kontoutdraget räknas inte, och inte heller namnet bak på tröjan, säger St. Paulis tränare Holger Stanislawski.

Derbyt mellan storklubben Hamburger Sport-Verein och kultklubben FC St. Pauli äger rum i kväll. På Imtech Arena i Hamburg kommer lagen, som är direkta motsatser till varandra, att drabba samman inför fulla läktare. 57 274 supportrar kommer att trängas, svettas, sjunga och dricka öl.

Publikfest, visst, men när känslorna är så heta som i ett stadsderby mellan den rika och kommersiella framgångsklubben samt den ständigt motsträviga kultklubben krävs det stora polisinsatser. 1 000 poliser ska försöka upprätthålla ordningen i den nord-tyska staden.

Någon risk för att matchen ställs in på grund av en ospelbar plan finns dock inte.

– Planen är underbar, som en matta, säger arenachefen Kurt Krägel till tyska Kicker.

"Vi vinner derbyt"

Höstens möte slutade 1-1, en besvikelse för storebror Hamburg. St. Pauli har inte vunnit en Bundesliga-match mot Hamburg sedan 1977. Men lagets tränare, Holger Stanislawski, vet att det är andra regler som gäller i ett derby.

– Kontoutdraget räknas inte, och inte heller namnet bak på tröjan. Snarare vilken segerstrategi man har i huvudet, säger han på presskonferensen inför matchen.

Hemmalaget Hamburg, som försöker klättra i tabellen för att nå Europa nästa säsong, räds inte lillebror.

– Mig kvittar det vad de gör. Vi vinner derbyt, så är det, säger Hamburgs kapten Heiko Westermann till tyska Bild.

Hemmalagets trupp värderas vara värd över en miljard svenska kronor, medan bortalaget värderas till 276 miljoner. Pengar säger inte allt, men det är en tydlig indikation på skillnaden mellan spelartrupperna.

– HSV har hög individuell kvalitet, men det räknas inte i ett derby, då gäller andra regler. Det är ointressant att HSV har 15 till 18 landslagsspelare, säger Holger Stanislawski på presskonferensen.

På 21 matcher har Hamburg spelat in 33 poäng, St. Pauli som är nya i ligan för säsongen, ligger på tolfte plats med sina 25 poäng.

– Allt är möjligt, säger Hamburgs mittfältsgeneral David Jarolim på presskonferensen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga