”Han har ingen aning vad han pratar om”

FOTBOLL

Lars-Åke Lagrell slår tillbaka mot alla arenakritiker

Nonsens från en person utan insyn, en skev politisk debatt och en obegriplig vinkling.

Lars-Åke Lagrell går till hård motattack mot sina kritiker efter SVT:s arenagranskning.

– Jag blir inte ens förbannad längre, men jag kan skratta åt det, säger förbundsordföranden till Sportbladet.

"Svensk fotbollförbundet kommer att bli av med allt som de tjänat under 50 år".

I SVT:s arenagranskning dömer Dan Persson, krönikör på Idrottens affärer, ut den nya nationalarenan i Solna fullständigt.

”Ingen som helst aning”

Men Lars-Åke Lagrell har en helt annan syn på projektet. När Sportbladet pratar med förbundets ordförande slår han tillbaka med full kraft.

– Den här bloggaren Dan Persson har ingen som helt aning om vad han pratar om. Han har ingen som helst insyn.

– Vi har räknat noga på projektet och vi kommer att klara det. När han säger att vi ska ruinera oss på 50 år så glömmer han väldigt mycket. Vi gjorde en synnerligen god affär när vi först sålde Råsunda till Foksam och Scandia och sedan köpte tillbaka – det är de pengarna som vi går in i den nya arenan med. Istället för att äga en gammal arena som aldrig kommer att bli modern och som kräver underhåll varenda år så får vi en ny arena där vi är delägare. Vi gjorde en jäkligt bra affär med 300 miljoner i vinst och det bästa vi kan göra för pengarna är att investera i den nya arenan.

Kommer ni klara driftskostnaderna?

– Vi på förbundet är inte noviser på vilka driftskostnader som finns. Jag är övertygad om att det kommer att gå runt. Nästa fråga är när vinsterna kommer, så att ägarna kan få avkastning – det kan vara något ingångsår.

En annan del av kritiken mot arenabygget är att den konkurrerar med Stockholmsarenan – ett annat jätteprojekt med liknande budget. Behövs det verkligen två sådana arenor?

– Man glömmer att det blir två arenor istället för tre. Råsunda och Söderstadion försvinner, Stockholms Stadion kommer att användas till annat. Nu får vi två nya arenor med tak så att man kan spela på vintern också. Var och en får bilda sig en uppfattning om det – är det bra eller inte?

Slår tillbaka på alla fronter

Lars-Åke Lagrell tror heller inte att Djurgården kommer att göra verklighet av planerna att bygga en egen stadium på platsen där Östermalms IP ligger idag.

– Det ska väl egentligen de uttala sig om. Men jag skulle bli överraskad om Djurgården inte skulle vilja stanna på Stockholmsarenan när de märker vilka pengar de drar in. Jag tror att de prioriterar investeringar i spelartruppen och så vidare.

I SVT:s granskning kritiserade Johanna Graf, socialdemokratiskt oppositionsråd från Solna, arenabygget. Hon menade att kommunens satsning kommer att gå ut över till exempel vård och skola.

Men inte heller den argumentationen ger Lagrell någonting för.

– Det där tror jag inte en sekund på, det är mest vilseledande kommentarer. Att tro att det skulle vara på det sättet vore att gravt underskatta politikerna i Solna som har räknat på det här.

Till sist är förbundsbasen även kritisk till SVT:s slutsatser i granskningen.

– Jag blir inte förbannad längre, men jag kan skratta åt det. Att göra en sådan här vinkling på en nyhet som borde vara positiv är obegripligt.