Helsingborgs IF

”Minska antalet lag i allsvenskan”

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

Jesper Jansson vill höja statusen på svensk fotboll

TORSHAVN. 40 miljoner kronor – det är pristaket för en allsvensk spelare.

Helsingborgs sportchef Jesper Jansson menar att det krävs ett krafttag för att höja allsvenskans status för att kunna få bättre betalt för toppspelarna.

– Spela höst/vår och minska antalet lag till tolv skulle göra mycket, säger Jansson.

Alexander Gerndt blir troligen helt klar för Utrecht i dag.

Och än en gång visar det sig att en allsvensk klubb inte kommer över 40 miljoner i övergångssumma – trots att Gerndt är a-landslagsman, eftertraktad på marknaden och regerande skyttekung i allsvenskan.

Sedan Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic till Ajax för tio år sedan för 82,5 miljoner kronor har bara försäljningen av Markus Rosenberg mellan samma två klubbar lyckats krypa över 40-miljonersstrecket.

”Alla måste hjälpas åt”

– Du kommer upp på en viss nivå för hur mycket du kan ”trycka ut” i Sverige oavsett hur bra en spelare är, säger HIF:s sportchef Jesper Jansson.

Han är smått frustrerad över situationen.

– Ska vi kunna upp i de summorna som holländska klubbarna kan sälja spelare för måste vi höja statusen på allsvenskan.

– Jag menar att Gerndt har sådana kvaliteter att han kan spela i en av de riktigt stora ligorna. Det kommer han att visa också. Men det optimala vore förstås att kunna sälja till en av de stora ligorna direkt.

Hur höjer man statusen på allsvenskan då?

– Vi måste hjälpas åt alla klubbar och till och med förbundet.

Synkar med Europa

Jansson och HIF vill se två genom-gripande förändringar i allsvenskan:

– Spela höst/vår och minska antalet lag till tolv.

Genom att spela höst/vår skulle allsvenskan förstås synkas med övriga Europa och transferfönstren samt få bättre förutsättningar för europaspelet.

Vill ta efter Danmark

– Vi måste ut och visa att vi kan mäta oss med Europa. Titta på FC Köpenhamn hur de kunnat höja prislappen på sina spelare en nivå för att de gick fram i Champions League. Det är dit vi vill komma och då måste alla bidra till det, säger han med riktning till övriga i svensk elitfotboll.

Färre lag i allsvenskan, vilket till exempel förbundskapten Erik Hamrén också vill se, skulle ge en kvalitativt bättre liga och därmed en statushöjning.

Så vill Helsingborg höja statusen på allsvenskan 

Gå över till spel höst/vår och minska antalet lag i både allsvenskan och superettan till tolv.

Tolv lag möts hemma-borta på hösten.

De åtta bästa tar med sig poängen och går vidare till en mästerskapsserie. De möts hemma-borta under våren och vinnaren i serien blir svensk mästare.

De fyra sämsta efter hösten möter de fyra bästa i superettan i en kvalserie där alla åtta lagen börjar om på noll poäng och möts hemma-borta under våren. De fyra bästa i denna kvalserie spelar allsvenskan året efter.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helsingborgs IF

Jesper Jansson

Allsvenskan i fotboll

Superettan