Tränarens önskan: Slippa tjejproblem

Här utvecklar damcoachen sitt utspel

Elisabet Gunnarsdottir.
Elisabet Gunnarsdottir.

Hon sa det med glimten i ögat.

Fast vad menade Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir egentligen med att hon vill undvika tjejproblem?

–  Framförallt tänkte jag på att det finns en risk att man förlorar spelare för att de blir gravida. Och när en tjej blir långtidsskadad blir hon ofta väldigt mentalt svag, säger hon.

När Kristianstads Elisabet Gunnarsdottir från scenen under damallsvenskans upptaktsträff skulle berätta vad hon helst undviker den här säsongen svarade hon skador och tjejproblem.

Utspelet från damallsvenskans enda kvinnliga tränare väckte en del reaktioner i Berns salonger.

Talade ut för Sportbladet

Sportbladet lät Elisabet Gunnarsdottir utveckla vad hon egentligen menade med tjejproblem.

– Det är andra gången under min tid i Kristianstad jag förlorar en skyttedrottning på grund av att hon vill skaffa barn. Det får man förstås förstå, men det är inte ett problem du har på herrsidan. Men det var sagt lite som ett skämt, säger hon och fortsätter.

– Sen tänkte jag på att vi hade mycket skador förra året. När en tjej blir långtidsskadad blir hon väldigt mentalt svag, jag har talat med många tränare på herrsidan och de anser inte att killarna blir lika deppade. Det tar lång tid att komma tillbaka, motivera dom och hålla dom i truppen.

– Vi hade många spelare förra året som var skadade och vi tappade mycket energi i gruppen. Det är ingen kris, det är mer att det är annorlunda att jobba med en grupp tjejer, det är inte samma som att jobba med en grupp killar, säger hon och påpekar att hon kan jämföra efter att ha tränat killar också.

Man hade sågats

Hade en av dina manliga kollegor vågat säga detta och hade de kommit undan utan kritik?

– Väldigt många män som tränar tjejer tycker samma sak men kan inte stå upp och säga det. Det låter fel om en man säger så här, han kan bli kritiserad för det.

Är det svårare att leda tjejer?

– Jag tror att en sak som tas upp i ett herrlag diskuteras och reds ut på 15 minuter. Men samma sak kan ta två dagar för tjejer. Samtidigt har tjejer bättre inställning och mer villiga på att lägga mycket tid. Det finns plus och minus.

Medhåll av Blågults ledare

Damlandslagets assisterande förbundskapten Lilie Persson förstod vad Elisabet Gunnarsdottir menade.

- Vi tjejer bryr oss om allt, det innebär att tjejer ifrågasätter mer, säger Lilie Persson.

Hur ser du på att hon som enda kvinnliga tränare uttrycker sig så kring spelare?

– Jag tror hon väljer fel ord, hon ska säga att det är roligt och utmanande. Jag tror att de (kvinnliga ledare) ser och hör det här, jag tror inte grabbarna ser och hör allt. Eller väljer att inte se det…

Läs Anders Nilssons damfotbollsblogg här!

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.