Veteranen: ”Det låter märkligt i min värld”

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:

Henrik Gustavsson känner inte igen Robin Bornehavs berättelse om pennalism i Åtvidabergs FF

Henrik Gustavsson har spelat i Åtvid i 16 år.
Foto: BILDBYRÅN
Henrik Gustavsson har spelat i Åtvid i 16 år.

Målvakten Henrik Gustavsson, 36, har spelat i Åtvidaberg sedan 1997.

Han känner inte igen Robin Bornehavs berättelse om pennalism i klubben.

– Det låter märkligt i min värld. Det jag känner igen är att de nya spelarna ska göra ett roligt uppträdande den sista kvällen, säger han till Sportbladet.

Robin Bornehav, i dag 23 år, berättar i en krönika om hur han som 17-åring blev ”inkilad” i Åtvidaberg FF:s A-lag 2008. Det är en berättelse om förnedring och nakenhet.

När Sportbladet når veteranen Henrik Gustavsson låter han förvånad när han får delar av Robin Bornehavs krönika uppläst för sig.

– Jag har ju sett en del uppträdanden, men jag kan inte komma ihåg det andra överhuvudtaget. Och nakenhet kan jag inte påstå att vi tycker är så intressant att titta på som underhållning. Jag vet inte riktigt vad han vill få fram, säger Gustavsson.

”Inte mycket humor”

– Det jag kommer ihåg från hans uppträdande var att de hade tagit ner en desert från buffén som de kastade på sin överkropp, men vi sa att det blev för kladdigt att hålla på med där vi var. Sedan rakade väl han och hans kompanjon av håret på sina huvuden som en del av uppträdandet, men det var inte så mycket humor i det. Det andra känner jag inte igen.

Så det var bara på huvudet det rakades av hår?

– Ja, herregud. Och de hade det som en del av sitt uppträdande. Det är sånt som man inte brukar tycka är så underhållande att titta på. Man brukar ju vilja ha lite humor och sketcher.

Vad minns du av Robin?

– Jag vet bara att han var en glad, ung kille som var med på lägret. Han var allmänt sprallig. Så det här är inget jag känner igen. Det brukar aldrig vara några problem med någon som tycker att det är jobbigt, då brukar vi ta ett snack med honom och så är det inget mer med det.

Berätta om Åtvidabergs inkilning.

– Man brukar ha 15 minuter där man står och drar vitsar. Många sjunger en sång. Tom Petterson gjorde till exempel den där sången som blev så populär på Youtube. Även lagledare och tränare får uppträda första gången de är med. Du får göra vad du vill, dra vitsar eller berätta om ditt liv.

”Man får nio budord”

Bornehavs berättelse bekräftas dock av en annan spelare som vill vara anonym. Den spelaren berättar för Corren att det kunde knacka på dörren utan förvarning och man skulle rabbla budmeningar med en rakapparat mot håret.

– Började man stamma rök ett ögonbryn. Jag fick mitt ögonbryn avrakat, säger spelaren.

Henrik Gustavsson:

– Man får nio budord, bland annat att man ska uppträda 15 minuter och att man inte får använda rusdrycker under uppträdandet. Sedan händer det att man kan få lite pikar om man inte kan budorden utantill. Ibland när man åker buss till och från anläggningen kan man fråga spelarna hur de känner och mår inför de andra, lite intervjumässigt. Däremot har man kört klassikern att ha mobilljud på som rakapparat, utan att man rakar överhuvudtaget. Det bara låter som en rakapparat.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN