”Helst hade jag spelat tills jag dör”

FOTBOLL

Efter 148 matcher lämnar Svensson landslaget: ”Kommer kännas tomt”

14 år och 148 landskamper fick räcka.

Anders Svensson, 37, kommer aldrig mer att dra på sig den blågula landslagströjan.

– Helst hade jag spelat tills jag ramlar ihop och dör, men det funkar ju inte, säger han till Sportbladet.

Foto: Motvillig sorti Anders Svensson är vår meste landslagsman – men nu har han dragit på sig landslagströjan för sista gången.

Han är vår meste landslagsman genom tiderna.

Men här tar resan slut.

I går spelade Anders Svensson en betydelselös Europa League-match med sitt Elfsborg men snart, när allt lugnar ner sig, kommer han att kunna slå sig ner och blicka tillbaka på en lång och framgångsrik landslagskarriär.

– Jag har fått vara med om så mycket. Alla mästerskapen, resorna som tog oss dit. Turkiet borta 2002, Holland hemma 2011. Det finns så många fina minnen, säger 37-åringen.

”Bra läge att kliva av”

I de svenska folkhemmen är det en särskilt frispark som han för evigt kommer att förknippas med. Den mot Argentina i VM 2002. Den som knorrade sig över muren och in i krysset bakom Pablo Cavallero och som i förlängningen innebar svensk seger i ”Dödens grupp” och argentinskt dunderfiasko.

Svensson berättar att folk fortfarande kommer fram till honom och pratar om just det målet.

– Jag tycker väl att jag gjort en del andra bra grejer också men visst, det där frisparksmålet sitter kvar på näthinnan hos folk. De minns exakt vad de gjorde den dagen, hur de följde matchen och allt det där. Och jag minns ju själv när jag var ung och satt och tittade på de stora matcherna i de stora mästerskapen, så det känns kul att jag själv bjudit på ett sådant ögonblick.

Men nu är det alltså slut.

Hans sista landskamp blev 2–3-förlusten hemma mot Portugal den 19 november 2013.

– Helst hade jag spelat tills jag ramlar ihop och dör, men det funkar ju inte. Det känns som ett bra läge att kliva åt sidan och lämna plats för yngre spelare, även om jag känner att jag fortfarande håller. Nu är det åtta månader till nästa tävlingsmatch, det känns logiskt att sluta nu.

”Hyllningarna värmer”

Under de sista åren i Blågult axlade Svensson rollen som lagpappa. Det trivdes han med.

– Jag har alltid försökt att hjälpa de nya spelarna och få dem att känna sig som hemma. Det är viktigt, för då blir det lättare för dem att prestera.

Hur ser du på dina arv­tagare?

– Det är bra killar. Kim börjar väl bli till åren han också, men han är fortfarande en stor, stor spelare. Sedan har vi Albin, Pontus och Rasmus som är på en mycket hög nivå men även Oscar Hiljemark, min gamle lagkamrat, tror jag kommer kunna vara med och konkurrera. Han har ett stort spel i sig, så jag tror mycket honom.

Kan det bli aktuellt för dig med en ledarroll inom landslaget?

– Det är inget jag tänkt på, men det är inte omöjligt. Jag älskar ju fotboll och tror att jag har mycket kunskap att sprida vidare efter alla år. Vi får se.

Du hyllas stort av alla nu, hur känns det?

– Det värmer. Då vet man att man gjort något vettigt under de här 14 åren…

Berättade du själv för landslagskamraterna att du ska sluta?

– Jag försökte ringa de som jag umgicks mest med. Jag fick inte tag på alla, men jag har messat lite under dagen.

Vad säger de?

– Att det är tråkigt. Det tycker jag med. Så bra som jag trivdes i landslaget rent socialt de senaste åren, så bra har jag aldrig trivts. Det kommer kännas tomt att inte få träffa dem lika ofta. Det kommer jag att sakna väldigt mycket.

Uppskattas av kompisarna i landslaget...

Jimmy Durmaz ”Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig i landslaget för han var en grym ledare och alltid lika rolig utanför plan. Men jag förstår honom också – han slutar på topp.”

Sebastian Larsson ”Eftersom vi är nära vänner så var det ingen överraskning. Klart att det är tråkigt, men samtidigt får man respektera hans tankar. Det är bara att gratulera till en fantastisk karriär.”

Alexander Kacaniklic ”Han tillför fortfarande mycket och har varit en av de som stått ut mest under hösten i landslaget. Grym spelare och väldigt rolig person. Stort att ha fått spela med honom.”

Jonas Olsson: ”En fantastisk spelare, en god vän och en jättefin människa. Han kommer att vara saknad. Anders fick alltid nya spelare att känna sig välkomna.”

...och hyllas av läsarna på sportbladet.se

Stort tack för många fina år i landslaget! Du ska ha en särskild hyllning för ditt frisparksmål mot Argentina som jag såg som 11-åring. Ett av mina bästa idrottsminnen. Bille

Tack Anders för alla år och matcher! Du har bidragit med en trygghet och ett gudabenådat passningsspel. Klokhet, modet att vårda boll och sänka tempot....egenskaper som behövs i ett lag som tyvärr ibland faller i glömska hos den breda massan. Niclas

STÖRST NÅGONSIN! TACK FÖR ALLT. Grät som ett barn när bollen träffade stolpen mot Senegal. Gustaf

Vill bara tacka Anders som har varit en lojal lagspelare och betytt mycket för laget. Han verkar alltid ha ställt upp mot pressen och lämnat sin syn på det hela. Jag har alltid gillat Anders även om han spelat för Borås. Ha det bra i framtiden. Detta är från mig som håller på AIK. Örjan

Sveriges hjärta. Sveriges lojalitet. Svea rikes stolthet. Anders Svensson är en legend som fortfarande står kvar i sina skor när hans generation lagt sina skor på hyllan för många år sedan. Utan Svensson skulle landslaget vara i fritt fall i dagsläget, han stod för erfarenhet till ynglingarna. Söderberg

Jag kommer ihåg fotbolls-VM 2002, matchen mot Argentina. Jag satt och ammade min några veckor gamle son då Anders Svensson gjorde Målet med stort M. Jag flög upp och pojkstackarn satt bröstmjölken i halsen. Tack för troget arbete. Magie

Tack för den här tiden Anders, chef har du varit! Andreas

Tack för alla orsaker till rysningar genom åren! Jag har varit på nästan alla mästerskap sedan 2000, och vill hylla dig för dina makalösa insatser i blågult. Från botten av mitt hjärta: Tack!! jenny

ARTIKELN HANDLAR OM