Så ska Djurgården hedra supportern

Hemmapremiären präglas av söndagens tragedi

Efter dödsmisshandeln i Helsingborg ska Djurgårdens fotbollslag försöka hitta tillbaka till vardagen.

Under förmiddagen tränade laget på Tele 2 Arena inför söndagens möte med Halmstad.

Samtidigt pågår planeringen hur Djurgårdssupporterns minne ska hedras i samband med matchen.

Sorgen har legat som ett täcke över föreningen sedan det som inte fick hända hände. En supporter misshandlades till döds strax före den allsvenska premiären i Helsingborg.

Matchen bröts och efter dagar av sorgarbete förbereder sig laget för fotboll igen. Mot Halmstad, på Tele 2 Arena på söndag.

En match som förstås kommer att vara starkt präglad av söndagens tragedi.

– Det blir ett tal från vår ordförande (Lars-Erik Sjöberg) och en tyst minut. Spelarna kommer att bära sorgband, säger presschefen Jonas Riedel.

”Fyllt bok efter bok”

Kondoleansböcker ska finnas på plats på tre olika ställen för publiken.

– Vi har redan fyllt bok efter bok, folk har kommit och skrivit. Nu blir det en möjlighet för de som kommer på matchen att skriva några ord också, säger Riedel.

Planeringen sker i samråd med Djurgårdssupporterns familj.

– Vi stämmer av med familjen vad de tycker är lämpligt, säger Jonas Riedel.

I morse var 11 300 biljetter är sålda men Jonas Riedel räknar med runt 15 000 totalt.

”Det här blir en vändpunkt”

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson var på plats på träningen på Tele 2 Arena och gav sin syn på senaste dagarnas polariserade debatt om vad som kan göras för att komma tillrätta med våldet kring fotbollsmatcher.

– Vi har sett att hat och våld har eskalerat i samband med våra matcher. Att det ska sluta med ett dödsfall… Vi MÅSTE jobba i andan att det här blir en vändpunkt. Om Djurgården ska överleva som förening finns det bara en väg att gå nu. Vi har ett uppdrag att förvalta och rädda Djurgården och få en långsiktig hållbarhet. Vi har ett ansvar att det här aldrig ska upprepas, säger Bosse Andersson och fortsätter:

– Vi måste vara självkritiska. Det måste alla vara. Vi, supportrarna, fotbollförbundet, Sef, polisen etcetera. Det måste bli långsiktigt hållbart nu. Konsekvenser, påföljder. Det här får aldrig glömmas bort. Det han (djurgårdssupportern) stod för vill vi ta med oss. Det ska vara fotboll, det ska vara fest, det ska sjungas och alla vinner och förlorar tillsammans, säger Bosse Andersson.

Jawo tillbaka

– När spelet väl är igång så hoppas vi att det är totalfokus på matchen, säger Jonas Riedel.

Vad gäller Djurgården väntas Amadou Jawo kliva in i startelvan igen medan Erton Fejzullahu endast ska vara aktuell för inhopp. Aleksandar Prijovic har problem med ryggen och är ett frågetecken. Mot Helsingborg startade Prijovic och yttermittfältaren Mark Mayambela på topp.

Matchen på Tele 2 startar 14.30 söndag.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN