Uppgifter: Mötet som fick Zlatan att stanna

Zlatan förlänger med Paris till 2016 – här är hans nya lön

PARIS. Zlatan Ibrahimovic förlänger med Paris Saint-Germain till 2016.

I ett möte med Nasser Al-Khelaïfi ska PSG:s president ha utnämnt Ibrahimovic till en viktig härförare i Paris där svensken nu ser slutet av karriären.

– Jag hoppas att PSG blir min sista stora klubb, säger Zlatan till klubbens hemsida.

Sommaren var full av transferrykten kring Zlatan Ibrahimovic, som redan i maj månad förklarade för Sportbladet att han inte visste om han skulle bli kvar i Paris kommande säsong.

– Jag har lärt mig att det aldrig blir som man tror inom fotbollen, sa Zlatan då.

Enligt uppgifter till Sportbladet var svenskens agent Mino Raiola i kontakt med Juventus för att kolla av intresset så tidigt som i januari 2013 och under våren och sommaren kom Ibrahimovic att bli associerad med flera andra europeiska klubbar.

Lönen: 135 miljoner

Men Zlatan blev kvar i Paris och i går skrev han på ett nytt kontrakt med klubben över 2016, med en lön på kring 15 miljoner euro, ungefär 130 miljoner kronor per år.

– Det finns ingen klubb i Europa som har större ambitioner än Paris Saint-Germain. Jag hoppas verkligen att PSG är min sista storklubb. Den här klubben är som mig; ingen dröm är för stor, säger Zlatan till PSG:s hemsida.

Efter att tränaren Carlo Ancelotti lämnade Paris i somras och ersattes av Laurent Blanc var frågetecknen kring PSG:s trupp många. Förutom Ibrahimovic kopplades Thiago Silva, Ezequiel Lavezzi, Marco Verratti och flera av de andra spelarna ständigt samman med andra klubbar i Italien och Spanien.

Enligt uppgifter till Sportbladet fick dock mötet med PSG:s president Nasser al-Khelaïfi i samband med att PSG:s trupp samlades efter sommarledigheten i mitten av augusti svensken på andra tankar. Nasser ska ha övertygat Zlatan om att han den kommande tiden blir PSG:s verklige ledare på och utanför planen och att han är en viktig del av klubbens varumärke.

Zlatan Ibrahimovic har därefter varit noggrann med att, som den ende av de högprofilerade spelarna i laget, stanna och prata med medierna efter PSG:s samtliga matcher och sponsorjippon under sensommaren och hösten.

Kan vila Zlatan

Inför kvällens match mot Valenciennes säger tränaren Laurent Blanc:

– Zlatan är med sitt spel viktig för hela laget. Det är inte otänkbart att han kommer att vilas (under det tuffa schemat laget har framför sig, reds anm) men det finns också mer tongivande spelare i ett lag och Ibra är en av den. Han kommer att roteras mindre än andra.

JOHANNA FRÄNDÉN SVARAR

Varför skriver han nytt kontrakt?

Förmodligen för att Zlatan efter ett drygt år i klubben känner att satsningen är seriös, att det bästa receptet för att ha en chans på Champions League-titeln är kontinuitet och för att inga andra klubbar kan matcha hans krav på lön och lagkamrater. Sen verkar Ibrahimovic med familj, precis som många av hans nyanlända lagkamrater, finna sig allt bättre tillrätta i Paris och med varandra. Jag tolkar också det nya kontraktet som ett bevis på att Zlatan har förtroende för Laurent Blanc, något som inte var givet från start.

Är han PSG:s givne ledare?

Ja, utan tvekan. Inte för att han hörs mest i omklädningsrummet eller gnuggar försvarsuppställningar med backlinjen, men tack vare sin nuförtiden ganska långa internationella erfarenhet, sin vana att vinna titlar och sin mer eller mindre medfödda pondus. Zlatan har också ett behov av att få ha den rollen, både på och utanför planen, och jag tror att president Nasser både lyckats smickra och motivera Ibrahimovic dit han ville få honom.

Gör han rätt som stannar i ligue 1?

Den frågan får väl aldrig något svar så länge de inte vinner Champions League, men efter tvåsiffrigt antal ligatitlar i fyra olika länder var det kanske den här typen av äventyr Zlatan Ibrahimovic behövde. PSG är en klubb där han inte behöver stångas mot historiska förebilder, här har han alla möjligheter att bli stadens största fotbollslegendar genom alla tider om Paris framgångar fortsätter de kommande åren och de lyckas hela vägen i Europa. Visst hade det på sitt sätt varit fint att se honom i ännu en europeisk jätteklubb, men utmaningen i Paris är säkert triggande på andra sätt.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN