Då: Reserver Nu: Raketer

Av: Johan Flinck, Michael Wagner, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Truppreserverna gör succé i VM- kvalet: ”Inget jag förväntade mig”

Alexander Kacaniklic slog sig in i startelvan – och är där för att stanna.
Alexander Kacaniklic slog sig in i startelvan – och är där för att stanna.

Jag känner mig säker på min plats

De kallades in som truppreserver.

Men slog sig in i startelvan direkt.

Per Nilsson, 30, Albin Ekdal, 24, och Alexander Kacaniklic, 22 – spelarna som gjort raketkarriär i Blågult.

– Jag känner mig säker på min plats, säger Kacaniklic.

Lämnat bänken för hetluften Nilsson, Ekdal och Kacaniklic kommer få chansen igen av förbundskapten Erik Hamrén. ”Som vanligt känner jag mig säker på min plats”, säger Alexander Kacaniklic.

Sveriges förre förbundskapten Lars Lagerbäck talade ofta om att fotbolls- spelare behöver mellan tio och 15 landskamper för att kunna betraktas som pålitliga startmän.

Det tog exempelvis ett och ett halvt år från debuten i januari 2001 innan ­Zlatan Ibrahimovic var att betrakta som ordinarie (hösten -02).

Undantag har förstås ­funnits genom fotbollshistorien – exempelvis Tomas Brolin, Fredrik Ljungberg och Mikael Nilsson – men de är ganska lätträknade.

Under Erik Hamrén har ett trendbrott skett.

”En skön känsla”

Ingen av mittbacken ­Per Nilsson eller mittfältarna Albin Ekdal och Alexander Kacaniklic har gjort över ­ 15 landskamper men är just nu att betrakta som givna i startelvan.

När Kacaniklic fick frågan i veckan hymlade han inte:

– Som vanligt känner jag mig säker på min plats. Det är en skön känsla. Det är ­bara för mig att fortsätta att prestera, sa ”Alex” som blott gör sin tolfte landskamp mot Kazakstan i kväll.

Måste prestera

Ännu snabbare har det gått för Albin Ekdal. I somras kallades han in som ­ersättare för Samuel Holmén till VM-kvalen mot Österrike och Färöarna. Han startade mot Färöarna, fick fortsatt förtroende i träningsfajten mot Norge och sattes på det första riktiga elddopet borta mot Irland.

– Det har helt klart gått fort. Ingenting jag förväntade mig för ett halvår sedan. Men jag är lycklig över att jag kom in vid helt rätt tillfälle och gjorde ganska bra ifrån mig. Det gäller att fortsätta bevisa att man ska tillhöra laget och startelvan, säger Albin.

Trots att Ekdal bara gjort sju landskamper – och inte var särskilt nöjd med insatsen mot Irland – är han precis som Alexander ­Kacaniklic optimistisk om fortsättningen.

– Jag har ju startat de flesta matcher på senare tid så jag har nog goda chanser att få spela, säger han inför ­mötet med Kazakstan.

Mittbacken Per Nilsson tillhörde den ”gyllene U21-generationen” med Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström för drygt tio år sedan men försvann sedan helt. För att plötsligt dyka upp som truppersättare när ­Mikael Antonsson blev skadad i våras.

Nu är han ordinarie mittback.

”Är lite förvånad”

– Jag är lite förvånad på så sätt att det inte är särskilt vanligt att det går så fort. För ett halvår sedan var man ”fjärde” mittback. Att från den positionen gå till att man får spela från start är en kort period, inte minst i landslagssammanhang. Det är överraskande, säger Per Nilsson.

Klassiska svenska kometkarriärer

Tomas Brolin

■ ■ Under våren 1990 slog Tomas Brolin igenom. Han fick chansen av förbundskapten Olle Nordin i en träningsmatch mot Wales och gjorde två mål. Det gav 20-åringen en plats i VM-truppen där han hoppade in mot Brasilien, gjorde mål och var sedan helt ordinarie. Fortsättningen kan ni nog fylla i själva.

Mikael Nilsson

■ ■Landslagsdebuterade som 24-åring mot Tjeckien i november 2002. Under vårens EM-kvalmatcher blev han ordinarie, först som höger mittfältare, sedan som högerback. När han avslutade den blågula karriären hade han gjort hela 64 landskamper – på bara sju år.

Fredrik Ljungberg

■ ■”Freddie” debuterade mot USA i Orlando under en januariturné 1998, 20 år gammal. På ett halvår utan tävlingsmatcher gick han sedan till att bli ordinarie när Lars-Tommys första kval, EM-kvalet 1998/99, drog i gång mot England på Råsunda. Resten är, som det heter, historia.

Per Nilsson

■ ■Testades i Blågult för drygt tio år sedan – försvann sedan. I vintras kallades han in som ersättare för Mikael Antonsson till landskampen mot Argentina – och bet sig kort därpå fast i startelvan. Startat de tre senaste.

Albin Ekdal

■ ■Testades efter EM 2012 utan större framgång. Men kallades sedan in som ersättare för Samuel Holmén till VM-kvalen mot Österrike och Färöarna i juni – och bet sig kort därpå fast i startelvan. Startat de tre senaste.

Alexander Kacaniklic

■ ■Kallades in som ersättare för Emir Bajrami till jubileumstillställningen mot Brasilien för ett drygt år sedan – och bet sig kort därpå fast i startelvan. Startat samtliga matcher där han varit tillgänglig sedan dess.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN