Sjöng om taktiken – men följde den inte

FOTBOLL

”Borde ha skjutit mer”

Jenny Hjohlman avslutade målfesten med ett klassavslut.

Efteråt hyllades 23-åringen av Pia Sundhage.

– Hjohlmans spel, det värmer, säger förbundskaptenen.

Pia Sundhage bytte spelsystem till 4-1-3-2 inför bortamatchen mot Bosnien-Hercegovina, vann ”bara” med 1-0 och beskrev matchen som ”den svåraste hon någonsin coachat”.

Ändå valde förbundskaptenen att fortsätta på den inslagna vägen hemma mot Färöarna i VM-kvalet.

Då lossnade målskyttet.

Sverige dominerade totalt och ledde med 4-0 redan i paus.

Lotta Schelin satte 1-0 satte på straff och 3-0 med bakhuvudet.

– Jag går bara mot första stolpen och går på bollen, så sitter den i krysset. Det var en trevlig syn, säger hon till Sportbladet om nickmålet.

Samlades – och sjöng

Redan inför matchen beordrade de svenska spelarna sig själva att skjuta mycket. Alldeles innan matchen skulle blåsas i gång samlades laget i en klunga och sjöng: ”Våga skjuta, tufft att göra mål”.

Men i paus efterlyste Schelin mer distansskott.

– Vi borde skjuta mer, för de går ändå inte på. De ligger bara inne i boxen, sa hon till TV4 Sport.

Inbytte Jenny Hjohlman var en av få som lydde Schelins order. I början av den andra halvleken vände hon om – och klippte till med ett distansskott som borrade sig upp i krysset fram till 5-0, vilket blev slutresultatet.

– Jag fick bollen, vände om och sköt. Den satt bra, säger Hjohlman.

Hyllas

Efter matchen hyllades hon av Pia Sundhage.

– Det målet är av högsta klass. Man kan vara en felsökare och säga att vi möter ett dåligt motstånd, men jag tittar hellre på vad det är som vi gör så himla bra och som vi ska jobba vidare på. Hjohlmans spel, det värmer, säger Sundhage.

Efter matchen sågade skadade stjärnan Johanna Almgren Färöarna för deras destruktiva taktik. Men Sundhage ville hellre höja Sverige, snarare än att såga motståndet.

– De hade väldigt stor respekt för oss. De satsade på att hålla nere siffrorna mot ett lag som vunnit EM-brons, så tror jag att de tänkte.

ARTIKELN HANDLAR OM