Fotbollsgalan

Fischer fick Diamantbollen för första gången

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

Hon har vunnit Champions League, tagits ut i världslaget två gånger, utsetts till Europas tredje bästa fotbollsspelare och varit nominerad till Ballon d’Or två gånger.

Men Nilla Fischer hade aldrig utsetts till Sveriges bästa spelare.

Tills i kväll när hon äntligen fick motta Diamantbollen för första gången.

Då höll hon ett stridstal för ökad jämställdhet inom fotbollen.

– We have no more fucks to give.

Nilla Fischer var förmodligen den mest framgångsrika spelaren som aldrig hade fått ta emot Diamantbollen – Sydsvenska Dagbladets och Svenska Fotbollförbundets årliga pris till Sveriges främsta kvinnliga fotbollsspelare.

34-åringen, som debuterade i landslaget redan 2001 och varit bofast i Blågult i över tio år, har förutom medaljerna med landslaget (OS-silvret 2016 och VM-bronset 2011) också en Champions League-titel, tre tyska ligatitlar, fyra tyska cuptitlar och två SM-guld.

Nominerad till Ballon d’Or

Fischer har också en rad individuella utmärkelser. Hon togs ut i Fifpros världslag både 2017 och 2018, ingick i EM:s all star team 2013, blev trea i Uefas omröstning om Europas bästa spelare samma år och var både 2013 och 2014 en av de tio nominerade spelarna till Ballon d’Or.

Men hon hade alltså aldrig fått ta emot Diamantbollen.

Tills måndagens Fotbollsgala.

Då fick mittbacken, som tidigare på kvällen fick ta emot priset som årets back för tredje gången, äntligen vinna det finaste pris en svensk damspelare kan få. Fischer har haft ett starkt år med både liga- och cupguld i Tyskland och var nyckelspelare när Sverige tog sig till VM.

Hon kom till Wolfsburg 2014 och tidigare i höst blev det klart att hon flyttar hem till Linköping till sommaren.

Vänder hem till Linköping

Fischer har under sin karriär blivit känd för att säga vad hon tycker i många frågor och har de senaste åren kritiserat pamparna inom fotbollsförbunden för att behandla damfotbollen orättvist i jämförelse med herrfotbollen.

Det gjorde hon igen i sitt tal från scenen i kväll.

Efter att kort uttryckt att hon var stolt och hedrad sa Nilla:

– Jag vill ta tillfället i akt och säga något till alla älskade flickor världen över: Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna för fotbollens skull, för att du inte är tillräckligt bra eller för att du helt enkelt är bättre än vad de är, att någon säger till dig: varför spelar ni inte med mindre plan, med mindre mål och en lättare boll. Jag vet hur det känns när klubben eller tränaren inte stöttar dig eller står bakom dig. jag vet exakt hur det känns.

– Orättvisa gör ont. Hade jag stått här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle aldrig jag oroa mig ekonomiskt igen, inte mina barn heller. Vi spelar för att vi älskar sporten, vi spelar för livet. Därför vill jag sägs till er tjejer: sluta aldrig att spela fotboll, sluta aldrig att kämpa för jämställdhet och känn ingen tacksamhetsskuld. Vi är värda så mycket mer, sa Fischer med darr på rösten och talet avbröts av ett stort stora jubel i Globen.

– Och alla ni pojkar, killar och framför allt män: det är dags att komma in i matchen för jämställdhet är något som gynnar oss alla men det är något som vi måste göra tillsammans. Och helt ärligt: we have no more fucks to give. Tack!

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Guldbollen 2018 går till framtiden

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbollsgalan

Nilla Fischer

Damlandslaget i fotboll