Fotboll

Kanga: ”Jag är inte rädd, jag är förberedd”

Av: 

Linn Nordström

FOTBOLL

Från nykomling i BP:s A-lag till långtidskontrakt med Bayer Leverkusen.

Det har varit ett händelserikt år för den svenska stortalangen Jardell Kanga.

– Jag har haft siktet inställt på att komma ut i Europa sedan jag sparkade boll på gården. Jag är inte rädd, jag är snarare förberedd, säger 16-åringen.

Jardell Kanga ansluter till Leverkusen.
Jardell Kanga ansluter till Leverkusen.

För ett år sedan blev den då 15-åriga Jardell Kanga den yngsta spelaren i BP:s historia att skriva ett A-lagskontrakt med klubben. Den svenska talangen drog snabbt uppmärksamhet till sig bland de europeiska talangscouterna men efter besöket hos den tyska storklubben Bayer Leverkusen var valet tillslut enkelt för Kanga. Under torsdagen skrev talangen på ett femårskontrakt med toppklubben.

– När Leverkusen presenterade sig och deras plan för mig kändes det direkt som ett självklart val. Det finns mycket likheter mellan fotbollen i Sverige och Tyskland. Skillnaden skulle jag säga är nivån. Därför är Leverkusen det perfekta steget i min karriär. Det känns riktigt stort att vara klar för en toppklubb med höga ambitioner, det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Kanga och utvecklar sitt resonemang.

– Det spelas en attraktiv och organiserad fotboll i Bundesliga. Särskilt Leverkusen med sin unga trupp. Jag har tagit mycket råd från min förebild Robin Quaison och även från Isaac Kieese Thelin som tidigare spelat i Bundesliga. Jag fick tidigt lära mig att ”varken talang eller gener kan kompensera för bristande erfarenhet”. Bundesliga ger mycket erfarenhet.

Många intresserade klubbar

I februari 2020 var den då 15-årige Jardell Kanga på besök nere hos Barcelona och enligt uppgifter till Sportbladet har det funnits konkret intresse från Italienska och danska klubbar också.

– Det var många klubbar som visade intresse och det var självklart jättekul. Det visar nånstans att jag är på rätt väg. Det kändes som att det var nya klubbar som kontaktade min rådgivare Hasan Kilic efter nästan varje match. Jag har haft turen att jobba med människor runt mig som jag har ett stort förtroende för. Det har gjort att jag alltid kunnat fokusera på min fotboll och utveckling.

Hur känns det för dig att flytta hemifrån?

– Det kommer självklart bli en omställning. Men jag är inte rädd utan snarare förberedd. Jag har min familj och bra människor runt mig som stöttar mig och förberett mig på omställningen som väntar. Jag har pratat med andra ungdomsproffs som delat med sig av tips och erfarenheter av att komma ut i Europa, säger Jardell Kanga.

Jardell Kanga på nya hemmaarenan.

”BP har haft väldigt stor betydelse”

Brommapojkarna har fått fram många fotbollstalanger genom åren men när Kanga nu lämnar BP, som får omkring fem miljoner för affären, har 16-åringen inte bara skrivit in sig i klubbens historia som den yngsta spelaren som fått A-lagskontrakt. När Kanga gjorde sitt första mål i Ettan Norra blev han också den yngsta målskytten i BP:s historia. Under säsongen noterades den spelskicklige talangen för ytterligare fyra mål på 22 spelade matcher. Kanga har funnits i klubbens akademi sedan 2016 och har bland annat tagit SM-guld i P16-klassen och vunnit Gothia Cup.

– BP:s betydelse för mig och min fotboll är såklart väldigt stor. Jag gick hela vägen upp till A-laget och gjorde en bra säsong och bidrog till att vi gick upp till Superettan. Jag lärde mig en hel del i A-laget och förstod att det är nu man är heltidsproffs. Att fotbollen blivit mitt yrke och det resulterade i att jag la ner flera timmar per dag på allt som berör min fotbollsutveckling, säger talangen.

Vad i ditt spel vill du framför allt utveckla?

Jag har den fått frågan många gånger faktiskt, i början brukade jag ge svar på specifika färdigheter det kunde vara skott, frisparkar eller fysiken etc. Men under min tid i BP:s A-lag har jag insett vikten av att vara komplett som fotbollsspelare. Därför svarar jag alltid att jag vill utveckla allt. Jag kommer vara färdigutvecklad den dagen jag lägger skorna på hyllan. Tills dess är min ambition att utvecklas på varje plan.

Nu har din dröm om att bli proffs uppfyllts, vad är din nästa dröm i fotbollskarriären?

– Att hämta Ballon D'or till Hasan Kilic (skratt). På papper må jag vara ett proffs. Men det är en lång väg och mycket hårt jobb kvar, säger Jardell Kanga.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Hasan Kilic och Jardell Kanga.
Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Sveriges största talanger födda 2006

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Bundesliga

IF Brommapojkarna

BP

Bayer 04 Leverkusen