Nu behöver Sverige en ny Barry Opdam – den oväntade kvalhjälten

ATEN. Sveriges kvalhjältar på 2000-talet?

Spelare som Ibrahimovic, Toivonen, Källström – och holländaren Barry Opdam.

Den här gången får Blågult hoppas på en grekisk spelare i samma oväntade huvudroll.

Svensk seger i kväll mot Georgien med avspark 18.00 ger ett mycket intressant läge.

Då måste Spanien vinna borta mot Grekland med avspark 20.45 annars är Sverige redan klar gruppvinnare med direktplats till Qatar.

Grekland kan nå playoff

Grekerna har å andra sidan en liten chans att nå andraplatsen och playoff genom att vinna mot Spanien och sedan i avslutningen hemma mot Kosovo – och hoppas att Sverige snor poäng i Sevilla på söndag.

Då kan grekerna bli tabelltvåa och nå en playoff-plats och Spanien helt missa chansen att nå VM.

– Vi måste göra vårt jobb och vi måste kämpa hela vägen till slutsignalen i den sista matchen. Vi ska börja med tre poäng mot Spanien. Vi vet att det kommer bli tufft men det är inte omöjligt, säger grekiske mittbacksstjärnan Giorgios Tzavellas.

– Sedan måste vi be er svenskar om hjälp mot Spanien också. Vi får jobba tillsammans, föreslår Tzavellas för Sportbladet.

AEK Aten-försvararens samarbetsförslag med Blågult är inte gripet ur luften.

Tzavellas är en stor Sverigevän.

Under åren i Monaco spelade han ihop med Emir Bajrami och Petter Hansson. I PAOK lirade han med Robin Olsen och Sotte Papagiannopoulos. Nu är han i samma klubb som Muamer Tankovic.

Vem blir grekernas Barry Opdam i kväll?
Vem blir grekernas Barry Opdam i kväll?

Stenkoll på svenska vännerna

– Jag är mycket god vän med Robin Olsen. Det är en väldigt bra målvakt och det var roligt att träffa honom i samband matcherna mot Sverige, säger Tzavellas.

Har ni haft kontakt nu?

– Jag har önskat honom lycka till. Vinner vi mot Spanien kommer jag ringa och påminna honom om hjälpen vi behöver, haha.

– Sotirios Papagiannopoulos är också en god vän till mig. Han har gjort en bra säsong med AIK och det är starkt att de är med i toppen av den svenska ligan.

Du har bra koll.

– Jag följer hur det går för mina vänner, säger Tzavellas. 

En svensk matchvinnare mot Georgien blir alltså inte med automatik svensk VM-kvalhjälte.

Då krävs det hjälp från någon grekisk spelare mot Spanien.

På samma sätt som Sverige fick hjälp i kvalet till VM 2006 hösten 2005. I oktober det året 0-1-förlorade Sverige borta mot Kroatien på en straff efter en hands på Olof Mellberg.

Mest oväntade svenske hjälten

Men lite senare samma kväll besegrade Nederländerna Tjeckien på bortaplan med 2-0 i en helt annan VM-kvalgrupp.

Den holländska segern mot Tjeckien innebar att Blågult hade ett ointagligt försprång på tre poäng och nio plusmål på Tjeckien för att gå direkt till VM som en av de bättre rankade grupptvåorna.

Ett försprång som i praktiken var omöjligt att tappa.

Matchvinnare för Nederländerna – och svensk VM-kvalhjälte – var 2-0-målgöraren, mittbacken Barry Opdam, vars karriär efter detta mål (hans enda i landslagssammanhang) gick utför.

Ska det gissas på en motsvarande matchvinnare hos grekerna är mittbacken Giorgios Tzavellas en stark kandidat.

Den ständigt tuggummituggande försvararen är bra i luften och brukar finnas med i målprotokollet någon eller ett par gånger per säsong i klubblagen. Tzavellas har till och med ett udda målrekord.

Har skapat udda rubriker

Han är spelaren som gjort mål från längst avstånd i Bundesliga. Våren 2011 slog han som spelare i Eintracht Frankfurt en lång passning i djupled. Bollen passerade med- och motspelare och motståndarmålvakten Manuel Neuer, då i Schalke 04, och gick rakt i nät.

Tzavellas mål gjordes från 73 meters avstånd, rekord.

Mot Spanien på Olympiastadion i Aten krävs inget rekord, bara en skräll – och en grekisk spelare som blir rubrikernas man både på hemmaplan och längre upp i norra Europa.

– Jag har inget emot att bli hyllad i Sverige. Jag hoppas jag blir svensk hjälte, säger Giorgios Tzavellas. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.