Svenske domaren ger Berg och Backe rätt: ”Korruption och våld”

MARBELLA. Den tidigare domaransvarige i Grekland, svenske Leif Lindberg, menar att Marcus Berg och Hasse Backe har rätt i korruptionsmisstankarna mot fotbollen i landet.

– Jag är helt säker på att mycket av det stämmer, säger Lindberg till Sportbladet.

I en poddintervju med Göteborgs-Posten berättade Marcus Berg under måndagen upprört hur korrumperad fotbollen var under hans tid i den grekiska ligan.

Hur Berg fick berättat att han skulle bli varnad i den kommande matchen för att bli avstängd. Precis så blev det också.

– Då ville jag bara gå av planen. Jag gick bort till tränaren och sa: byt ut mig, jag kommer inte att spela mer, berättade den tidigare landslagsanfallaren.

Till Sportbladet höll tidigare Panathinaikostränaren Hasse Backe med i misstankarna.

– När jag blev kontrakterad så fick jag reda på att vi inte kunde vinna ligan de kommande två åren, sa Backe.

Svenske domaren: ”Var hot och våld”

Svenskduons påståenden backas nu upp av en riktig expert på området. 2018–2020 hade den tidigare toppdomaren Leif Lindberg uppdraget från Uefa att på plats i Aten få ordning på den grekiska fotbollskorruptionen.

– Jag är helt säker på att mycket stämmer av det som jag har läst i Aftonbladet och G-P, även om jag inte var där under dom åren. Men det var ju därför som vi anställdes, säger Lindberg till Sportbladet.

– Vitor Melo Pereira och Juan Antonio Fernandez Marin och jag var där i två år av den anledningen. Vi efterträddes av tre nya utlänningar med Mark Clattenburg som chef, och om jag har förstått det hela rätt så är det tre nya killar där nu.

– Uefa krävde att vi skulle anställas och samtidigt skulle alla internt tillsatta kopplas bort från den professionella fotbollen, annars riskerade Grekland att uteslutas av Uefa. Orsaken var korruption, hot och våld. Mest våld mot domarna naturligtvis, men även en del mot observatörerna och oss tre, säger Leif Lindberg.

Leif Lindberg.
Leif Lindberg.

Situationen har förändrats

Svenskens uppdrag var till och med fysiskt farligt:

– Det var inte helt riskfritt för mig att besöka matcherna men jag var den ende som gjorde det. Alla greker har koppling till något lag på något sätt och därför litade ingen på någon.

Lindberg menar dock till skillnad från Berg att situationen har förändrats i rätt riktning.

– Det blev mycket bättre under vår tid och det var inte bara vår förtjänst utan VAR var den stora räddningen. Det blev mycket svårare att manipulera matcherna och antalet misstag minskade dramatiskt.

– Olympiakos och AEK Aten var de största motståndarna till att vi var där, men Panathinaikos och PAOK var positiva till vår anställning. Så lite märkligt var ju ändå att Olympiakos vann ligan igen, 2019/2020, överlägset ”trots” vår anställning, säger Lindberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.