Janogys tuffa år fram till OS-silvret: ”Så extremt stolt”

För ett år sedan kämpade Madelen Janogy med psykisk ohälsa och att klara av vardagen.

Nu har hon kommit hem från OS i Tokyo med en silvermedalj.

”Jag är så extremt stolt, en mening som jag aldrig trodde jag skulle kunna säga högt”, skriver landslagsspelaren på Instagram.

Flera av landslagspelarna beskrev OS-silvret i fotboll som ett förlorat guld. Men Madelen Janogy kunde redan under medaljceremonin känna en stolthet över vad de hade åstadkommit.

”Jag har inte riktigt landat i vad som egentligen har hänt, men en sak som jag tänkte när jag stod där uppe var: Fyfan va jag är stolt över mig själv!”, skriver hon på Instagram, i ett långt inlägg om psykisk ohälsa.

Förra sommaren låg fokus för Janogy på att ta sig upp ur sängen i tid på morgonen och skapa rutiner i vardagen. Sedan dess har hon kämpat för att må bättre och hitta glädjen igen.

”Det var en utmaning. Att på något sätt hitta glädje i dem små sakerna. Det kunde va en sån enkel sak som att ta en kaffe på morgonen. Jag vet att jag ofta sa till mig själv: en dag i taget Madde, det kommer bli bra”, skriver hon.

Madelen Janogy och Fridolina Rolfö.
Madelen Janogy och Fridolina Rolfö.

”Våga ta hjälp”

Nu ett år senare, har hon tagit en OS-medalj. Den har fått henne att inse att kampen det senaste året har varit värt det.

”Jag fick verkligen utmana mig själv för att hitta ett syfte till vikten av mina aktioner, men idag, med en OS-medalj i handen, kan jag förstå varför det var så viktigt”

I slutet av inlägget skickar hon en hälsning till andra som kämpar med liknande svårigheter.

”Det handlar om att våga ta hjälp och lita på hjälpen du får. Jag är evigt tacksam för alla som funnits vid min sida och som trott på mig när jag själv inte gjorde det. Den här medaljen är till alla er!”, avslutar hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.