Gerhardsson hyllar Rolfö: ”Avslut i världsklass”

DUBLIN. Sverige saknar stjärnduon Caroline Seger och Kosovare Asllani.

Då måste andra kliva fram i den tuffa VM-kvalmatchen mot Irland. Som Fridolina Rolfö.

– Det finns ingen som skjuter som hon, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

En fysiskt tuff och krävande match. Det är vad Sverige väntar sig när de ställs mot Irland.

– De har visat med de senaste resultaten att de har förmågan att stå upp mot toppnationer. De har förmågan att vinna mot toppnationer, säger Magdalena Eriksson.

Mittbacken som till vardags är lagkapten i Chelsea får ta på sig bindeln även i landslaget nu när ordinarie kapten saknas. Både Caroline Seger och Kosovare Asllani dras med skadeproblem och har tvingats tacka nej till den här samlingen.

– Rent fotbollsmässigt är det två otroligt skickliga spelare. Givetvis är det ett tapp, men vi har verkligen bra konkurrens i det här landslaget nu, säger Eriksson.

Rolfö trivs i rollen

När Asllani inte var tillgänglig för 90 minuter i VM-kvalpremiären borta mot Slovakien så var det Fridolina Rolfö som fick kliva in i rollen som släpande forward.

– Jag tycker att det är en rolig roll. Jag gillar att spela där och egentligen inte jättestor skillnad mot när jag spelar till vänster i och med att man ändå blir lite indragen i den här rollen som är här i landslaget, säger Rolfö.

– Jag gillar att man är centralt, man kan bli delaktig på båda sidorna. När du är centralt blir du mer involverad i spelet.

Gerhardsson måljublar med Rolfö.
Gerhardsson måljublar med Rolfö.

Förbundskapten Peter Gerhardsson ser fler fördelar med att få in Rolfö centralt. Bland annat öppnar det upp fler möjligheter för hennes vassaste vapen: vänsterfoten.

– Hennes avslut är i världsklass. Det är ingen som skjuter som hon. Så får man de lägena för henne så är det klart att det ibland är bättre att hon kan komma från höger, med vänsterfoten, säger Gerhardsson.

Angeldahl redo att ta ansvar

Avsaknaden av Seger och Asllani gör att Filippa Angeldahl är ensam kvar av de som varit Gerhardssons första val på mittfältet.

– Det är klart att det är två världsspelare som försvinner. Jag kommer inte få lika bra bollar. Nä, jag skojar. Jo, det kommer jag få, skrattar Angeldahl och fortsätter: 

– Det är två som har varit med i landslaget länge. Som är rutinerade så det är klart det har varit en trygghet för mig. Samtidigt känner jag att det har lyft mig till att bli en bättre fotbollsspelare. Jag känner att jag tar större kliv för varje samling och varje match jag spelar så jag känner mig också ganska redo att kunna ta större ansvara och vara en ledare på planen. 

Sverige har vunnit de två inledande VM-kvalmatcherna och möter Irland 20.00 på torsdagskvällen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.