Krafth om vändningen i Newcastle: ”Var tufft”

Från kritiserad och bänkad till succé.

Emil Krafths säsong vände efter det kontroversiella ägarbytet.

– Det var tufft i vissa stunder när man inte spelade och hade något förtroende, det är lite som natt och dag, säger högerbacken.

Newcastle låg näst sist Premier League när klubben köptes upp av saudiska investeringsfonden Public Investment Fund i oktober. 

Två veckor senare fick tränaren Steve Bruce sparken och ersattes av Eddie Howe. Det blev början på vändningen för Emil Krafth.

Högerbacken fick knappt spela under första halvan av säsongen och kritiserades av både fans och media. När nyförvärvet Kieran Trippier skadade sig i februari tog svensken en startplats och sedan dess har det varit succé för både honom och klubben.

– Från ägar- och tränarbytet har det känts väldigt positivt både för laget och för egen del. Jag har fått mycket förtroende och spelat mycket, säger Krafth och fortsätter. 

– Det var tufft i vissa stunder när man inte spelade och hade något förtroende, det är lite som natt och dag. Nu har jag mycket förtroende och mår bra fotbollsmässigt.

Emil Krafth tillsammans med lagkamrater i Newcastle.
Emil Krafth tillsammans med lagkamrater i Newcastle.

Vill stanna

Eddie Howe har varit en starkt bidragande orsak till Krafths lyft.

– Han har betytt jättemycket och gett mig mycket förtroende. Han har fått ut det bästa av spelarna. Vi har spelat en mycket offensivare fotboll än när vi hade Steve Bruce. Det är en fotboll som passar både mig och laget bättre. 

Blir du kvar i klubben? 

– Jag har kontrakt fortfarande så det utgår jag från. Både jag och familjen trivs väldigt bra i England och Newcastle och när det gått så bra hoppas jag verkligen det.

”Tänker inte på det”

Newcastle gick från 20:e till elfte plats efter höstens ägarbytet. Bytet har dock kritiserats hårt, bland annat på grund av kronprins Mohamed Bin Salaman, som är vd för fonden, och har pekats ut som ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Det var något klubben behövde och alla fans och staden har gått och väntat på nya ägare som är villiga att satsa och göra Newcastle till en stor klubb. Jag är bara glad att vara med på resan, säger Krafth. 

Men det är en kontroversiell ägare?

– Som fotbollsspelare tänker man inte så mycket på det. Du är där för att spela fotboll och göra ditt jobb, som du är betald för att göra. Allt de andra är över vårt huvud ändå så det är inte mycket man kan säga om det.

Krafth spelade bara några minuter i torsdagens Nations League-match mot Slovenien efter att ha varit sjuk inför samlingen. Men i söndagens match mot Norge hoppas han vara redo för 90 minuter.

– Det känns det som det. Nu har jag ändå fått några fler pass i mig och lite speltid, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.