Kosovare Asllanis svar efter kritiken: Inte hamnat i en kris

Seger trots mängder av missade målchanser.

Fokuset på de brända lägena efter 4–0 mot Georgien fick Kosovare Asllani att reagera.

– Det är inte så att vi har hamnat i en kris, säger anfallaren.

Sverige har inlett VM-kvalet med två segrar och en debatt. Segrarna: Slovakien borta 1–0 och Georgien hemma 4–0. Debatten: de uteblivna målen

Lågt rankade Georgien parkerade sin försvarsarmé djupt på Gamla Ullevi. De svenska spelarna försökte lirka upp motståndet, men det var tajt och dröjde en halvtimma innan Sverige spräckte nollan bakom tappert krigande Tatia Gabunia i Georgiens mål via Filippa Angeldahl

Det blev till slut en klar seger på 4–0, men det kunde varit en större målfest.

Sverige skapade över 40 chanser och matchen innehöll i stort sett bara spel mot ett mål. Men trots klara segern var förbundskapten Peter Gerhardsson inte nöjd med utdelningen:

– Vi hade fler än 40 avslut, så det är självklart. Vi har aldrig haft så många lägen någon gång tidigare. Så effektiviteten var naturligtvis inte tillräckligt bra, säger Gerhardsson.

Kosovare Asllani höll med:

– Det skulle vara konstigt om jag skulle säga att vi är nöjda med 4–0 för såklart skulle vi göra många fler mål med alla de chanser vi har, men sådan är fotbollen. Det är sådana här matcher när bollen inte vill in, de rensar bra i eget straffområde och deras målvakt gör en stor match. Såklart hade vi velat ha större siffror, säger hon.

Kosovare Asllani.
Kosovare Asllani.

Diskussionen och analysen landade just där, att Sverige saknade effektiviteten i boxen, precis som mot Slovakien i fredags.

– Jag är absolut inte orolig över det vi har visat under lång tid att vi har många målgörare  och kan göra mål på många olika sätt. Det viktigaste idag är att vi skapade chanserna, mot Slovakien gjorde vi inte det, påpekar backen Magdalena Eriksson som själv klackade in 2–0.

– Det var en liten chansning och den gick hem.., säger hon.

Peter Gerhardsson hoppas nu att landslagets offensiva spelare vänder tillbaka till sina ligor och får fart på målskyttet.

– Det skapar en boost självförtroendemässigt när de kommer hit. Det får de gärna bjuda på när ligorna kör igång. Spruta i mål, säger han

Kosovare Asllani är enig:

– Som forward är det ens jobb att göra mål och det är så man bäst bidrar till laget, säger hon men manar också till lugn i debatten:

– Det är inte så att vi har hamnat i en kris här, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.