Svenskorna om tuffa starten: ”Inte vad vi önskade”

Everton och dess nya svensktrio har fått tuffast möjliga start på säsongen.

Efter åtta insläppta mål på två matcher menar Hanna Bennison, 18, att det kanske borde snackats mer om defensiven.

– Det är inte så mycket snack om taktik utan vi kör mest på och tränar hårt, säger hon.

Everton har fått en tung start på säsongen.

Det nya svensklaget ligger sist i Women’s Super League med en målskillnad på 0–8.

– Att släppa in åtta mål på två matcher är inte alls godkänt, säger mittbacken Nathalie Björn.

– Det blev lite för stora siffror, men jag tror att det kommer att bli bättre när vi får fler träningar och lär känna varandra bättre, säger Anna Anvegård.

Händelserik sommar

Det har onekligen hänt en hel del hos Everton under sommaren. Tio spelare ut. Nio spelare in. Tre av dem är svenskor.

Landslagsspelarna Anna Anvegård och Nathalie Björn presenterades precis innan OS. Efter stod det klart att även talangen Hanna Bennison, 18, ansluter för en rekordsumma.

– Det var speciellt. Det var mycket. Mycket nytt. Väldigt intensivt med mycket träningar och så där och komma in i laget. Nu känns det som att det har lugnat sig lite och jag trivs redan jättebra, säger Bennison om flytten.

Anna Anvegård och Hanna Bennison har fått en tung start i Everton.
Anna Anvegård och Hanna Bennison har fått en tung start i Everton.

Omtalad satsning

Satsningen hos Merseysideklubben har varit en snackis inför den här säsongen.

– Det är jättehäftigt att se hur Everton har gått in och köpt ut spelare och verkligen satsar, säger Chelseakaptenen Magdalena Eriksson.

I premiären mot Manchester City (0–4) startade Anvegård och Björn medan Bennison fick komma in i paus. Mot Chelsea (0–4) fanns alla svenskor med från start.

Mindre taktik

Förutom att Bennison beskriver livet som fotbollsspelare i Everton är proffsigare än vad det var i damallsvenskan och Rosengård så är det ytterligare en skillnad som sticker ut.

– Lite mindre taktik skulle jag säga och mycket mer rakare spel och framåt men jag tycker om det. Jag gillar att spela offensiv fotboll så att det känns som att det passar mig bra. 

Enligt den svenska talangen är det inte så mycket möten eller snack om taktik.

– Utan vi kör mest på och tränar hårt. Sen kanske lite mer taktik hade behövts i det defensiva spelet för att göra oss bättre som lag. Det hade nog behövts mot de här motstånden som vi har haft fått möta i början, säger hon.

Trots den blytunga starten så ser svenskorna ljust på framtiden. Förhoppningen är att både målen och poängen börjar trilla in redan mot Birmingham i helgen.

– Det känns som vi har något bra att bygga på i alla fall, säger Bennison.

”Kommer ur sin comfort zone”

Att allt fler svenskor blir proffs i den engelska ligan är något som de själva tror gynnar inte bara dem själva utan i längden även det svenska landslaget.

– Det är högre tempo och det känns som att det är tuffare träningar så det känns som att det ger mycket och jag tror verkligen att jag kan ta ytterligare steg i in utveckling, säger Bennison.

Hon får medhåll av regerande mästarinnorna Chelseas lagkapten Magdalena Eriksson som själv tog steget från damallsvenskan till England efter EM 2017.

– Det är jättekul att se att den engelska ligan lockar, säger Eriksson och fortsätter:

– Jag tycker det är jättekul att spela i den engelska ligan. Det är tuffa matcher. Tuff och tempofylld fotboll som har utvecklat mig enormt mycket så jag hoppas de kommer känna likadant. Att de också kommer utvecklas av det. Man kommer ur sin comfort zone lite och utmanas på ett annat sätt. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.