Sverige är mardrömslotten inför EM: ”Tuffa att möta”

Så rankas lagen inför lottningen av fotbolls-EM 2022

Sverige må vara rankade tvåa i världen men när EM-lottas är Sverige inte toppseedade.

Något som borde skrämma lagen i pott ett.

– Jag hoppas att de är rädda, säger Jonna Andersson.

På torsdagskvällen lottas grupperna till sommarens fotbollsfest. EM i England.

När de svenska spelarna får höra att de, trots sin andraplats på världsrankingen, inte finns med bland de fyra toppseedade blir de förvånade.

– Det var lite oväntat. Jag trodde ändå man gick mer på världsrankingen idag när vi har gjort det bra och inte bara de europeiska resultaten, säger högerbacken Hanna Glas.

– Det är bara att gilla läget. Det är inte mycket man kan påverka, säger vänsterbacken Jonna Andersson.

Vill göra om reglerna

De fyra lagen som återfinns i pott ett är: värdnationen England, regerande europamästarinnorna från Nederländerna samt Tyskland och Frankrike.

– Det är klart att man hade velat se att den rankningen hade sett lite annorlunda ut med tanke på att vi ligger tvåa på världsrankningen. Reglerna är så och det är bara till att jobba efter det. Vi har ett mästerskap som kommer och det blir väldigt stort med många bra lag. Samtliga potter innehåller väldigt bra lag, så att hamna i pott ett eller två tror jag inte har en jättestor betydelse, faktiskt, säger Zecira Musovic.

Fischers drömlott

Mittbacksveteranen Nilla Fischer ser gärna att Sverige hamnar i grupp A. Den där värdnationen England redan är placerade och som kommer att spela öppningsmatch på Old Trafford samt gruppspel i London och Southhampton.

– Det har inget med själva motståndet att göra fotbollsmässigt, det är så många bra lag, ska du gå långt måste du vinna alla matcher – det handlar om själva inramningen det troligtvis skulle vara på en sådan match. Att få möta hemmanationen i en sådan miljö skulle vara en stor upplevelse tror jag.

Det är totalt sexton lag som ska lottas in i fyra grupper. Med Sverige i den andra potten så kan vi räkna med att Blågult ses som mardrömslotten för de toppseedade lagen. Svenskorna verkar åtminstone inte särskilt oroade.

– Det är nog mer de som inte blir så glada över att möta oss, säger Hanna Glas. 

– Jag hoppas att de är rädda. De vet vad vi kan och de har sett att vi är tuffa att möta. Det hoppas jag de känner att det skulle bli tufft om de får oss, säger Jonna Andersson.


Så rankas lagen inför lottningen av fotbolls-EM 2022:

  • Seedningsgrupp 1: England (värdland), Nederländerna (regerande mästare), Tyskland, Frankrike
  • Seedningsgrupp 2: Sverige, Spanien, Norge, Italien
  • Seedningsgrupp 3: Danmark, Belgien, Schweiz, Österrike
  • Seedningsgrupp 4: Island, Ryssland, Finland, Nordirland
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.