Engvall: ”Jag kan de belgiska avbytarbänkarna...”

Det finns olika sätt att uttrycka att det kan vara dags för ett klubbyte.

Gustav Engvall, 26, har gjort 19 inhopp och en match från start för Mechelen.

– Jag vet vilka belgiska arenor som har skönast avbytarbänkar, säger anfallaren.

Den tidigare IFK Göteborg- och Djurgårdenanfallaren har precis kommit hem efter att Mechelen 1-2-förlorat hemma mot Gent.

Deppig? Inte direkt. 

– Ärligt talat så gällde inte matchen något. Vi kan ändå inte nå en Conference League-plats i vår playoff-serie. Vi är för långt efter med två omgångar kvar, säger Gustav Engvall efter att ha fått en kvarts inhopp.

Seriespelet klart i april

I början av april var den ordinarie delen av belgiska ligan färdigspelad.

De fyra första lagen spelare vidare i ett gruppspel om mästerskapstitel, Champions League- och Europa League-platser. Lagen på platserna 5–8 (däribland Mechelen) gör upp om en plats i Conference League.

Lag 9-16 har spelat klart, ett lag får kvala nedåt och ett lag åker direkt ur.

– Våra supportrar har protesterat med skyltar ”Nej till playoff” den senaste tiden. Jag håller med dem. Jag föredrar en rak, vanlig serie. Det här blir rörigt och inte riktigt sportsligt.

– Union (Saint-Gilloise) vann ligan klart men har tappat till Club Brugge nu i mästerskapsserien. Union hade varit värdiga mästare med den otroliga säsongen de gjort, säger Engvall.

Det är inte det enda han tycker har varit konstigt i Belgien senaste året.

Tog Mechelen tillbaka

Under första säsongen i Mechelen svarade svensken för åtta ligamål, bidrog till att spela det klassiska laget tillbaka till högstaligan och vann cupen våren 2019.

Sedan kom två säsonger med stora skadeproblem, operationer och Covidnedstängningar men med en återställd Engvall, som blivit en slags klubbikon tack vare resan han varit med på, förlängdes kontraktet under 2021 att gälla till sommaren 2024.

– Jag har en status här efter att ha varit med och tagit laget tillbaka. De vet vad de får av mig, och viss rutin har jag skaffat.

Men samme tränare, Wouter Vrancken, som värvade och förlängde med Engvall har också under det senaste året gjort honom till Mechelens ständige inhoppare.

En match från start – och 19 (!) inhopp i ordinarie serien och nuvarande slutspelet.

Det gör Engvall till en av de mesta avbytarna av de svenska utlandsproffsen under den nuvarande säsongen.

– Det är lite jobbigt att aldrig få chansen på riktigt igen nu när jag är tillbaka fullt fysiskt. Vi har en ömsesidig respekt för varandra men det är svårt att göra något på planen när många av inhoppen är under tio minuter, säger Engvall.

Kan bänkarna

– Jag har några minuter på avbytarbänkarna runtom i Belgien. Ibland värmer man 60 minuter för noll minuter på planen. Men jag vet vilka arenor som har sköna och mindre sköna avbytarbänkar.

Vilka är bäst?

– Gents bänkar är väldigt sköna. Tyvärr sitter man lite lågt ner, nästan nedsänkt. Sikten är inte så bra, men sittkvaliteten är det inget fel på, säger han med ett skratt.

– Brügges bänkar är också fina.

Vilka är sämre?

– Kortrijks bänkar är fantastiskt dåliga. Vi tappade en 2-0-ledning till 2-2 och jag fick dessutom 90 minuter på bänken. Det var inte skönt någonstans, säger Engvall.

– Man har en mer avslappnad känsla när man är på bänken, men att sitta på bänken varje vecka in och ut... till slut så är det ju inte alls roligt.

Engvall har ett förflutet i både Blåvitt och Durgården.
Engvall har ett förflutet i både Blåvitt och Durgården.

Ska jag tolka det här som det blir ett klubbyte i sommar?

– Du kan tolka det som att jag inte är sugen på att sitta på bänken en säsong till. Jag behöver inte veta mer om belgiska avbytarbänkar.

– Det kanske krävs att det blir lite förändringar i Mechelen för att jag ska få chansen igen. Dialogen är bra, jag tror klubben förstår mig.

– Jag älskar klubben och jag älskar verkligen Mechelens fantastiska supportrar – det är mycket kärlek – men jag vill verkligen spela mer fotboll.

Utesluter inte allsvenskan

Kan du bli aktuellt med allsvenskan?

– Jag stänger inga dörrar, men jag vill gärna vara kvar utomlands och jag tror det kommer finnas alternativ för mig om det skulle bli aktuellt att söka mig till en ny klubb.

Hur mycket följer du allsvenskan?

– Jag kollar hyfsat mycket. Jag ser matcher både med IFK Göteborg och Djurgården och där jag har kompisar inblandade.

– Jag hoppas Emil Salomonsson får lite mer speltid framöver i Blåvitt, att han kan sätta dit någon frispark från distans. Jag vill se Paka Lagemyr leka på planen i Sirius och Mange Eriksson leda Djurgården, säger Gustav Engvall.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN