Klubbarna efter beskedet: ”Inte optimalt”

Av: Michael Wagner, Per Bohman, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Grönt ljus för allsvenskan.

Nu börjar det hårda arbetet för klubbarna.

– Det är inte optimalt att vi inte får spela träningsmatcher, säger Björn Wesström, klubbdirektör i AIK.

Beslutet var väntat, men ändå en stor lättnad för de allsvenska klubbarna. AIK:s klubbdirektör Björn Wesström sammanfattar känslan:

– Det är ett mycket bra besked. Nu måste vi ge oss in i detaljer kring träningsmatcher, spelordning, spelschema. Hur ska vi boka våra resor? Hur ska vi hantera protokollet i samband med hemmamatcher, bortamatcher och resor.

Allsvensk start blir utan publik.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Allsvensk start blir utan publik.

RF-Eriksson: ”Vore dumt”

Håkan Sjöstrand tolkar dagens besked som att träningsmatcher inför säsongsstarten inte är möjligt. Det överraskar Wesström något, även om han har förståelse för ett sådant beslut.

– Det är såklart inte optimalt om vi inte får spela träningsmatcher när vi ska förbereda oss för skarpt läge. Men det ingår i pandemipaketet på något sätt. Saker är inte optimala just nu.

Ordföranden för Riksidrottsförbundet, Björn Eriksson, säger till Sportbladet att han i det här läget avråder från att spela träningsmatcher:

– Jag skulle avråda från det. Om vi nu har lyckats åstadkomma den här lösningen är det dumt att riskera den genom att omedelbart försöka sig på gränsöverskridande frågor, säger Björn Eriksson.

Jansson: ”Äntligen!”

Jesper Jansson, sportchef i Hammarby, känner glädje över dagens positiva besked.

– Det är skönt! Nu har vi ett datum att förhålla oss kring. Äntligen.

– Vad gäller träningsmatcher så är det bara att förhålla sig till de beslut som kommer tas. Det blir så klart annorlunda att spela allsvensk fotboll utan träningsmatcher innan men så länge det är lika för alla så är det inget att gnälla om.

IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson:

– Det är inte optimalt utan träningsmatcher, men det hade varit direkt oansvarigt att skjuta på allsvenska premiären för att få in dem, säger han och fortsätter:

– Nu är det inga krusiduller som gäller. Vi har varit förberedda länge och är redo för att gå rakt in i tävlingsspelet.

”Inte helt tydligt”

Malmö FF är sedan tidigare kritiska till att inleda allsvenskan utan förberedande träningsmatcher.

– Vad som gäller kring träningsmatcher var inte helt tydligt. Beskedet handlade ju om tävlingsmatcher. Vi avvaktar ett klargörande, säger sportchefen Daniel Andersson och fortsätter:

– Det är som jag har sagt tidigare – det hade varit mer optimalt om det gått att spela träningsmatcher. Blir det inte det så får vi anpassa oss till det. Vi har en bra och bred trupp som har tränat på bra och som kan gå in och spela matcher direkt.

Publicerad:

LÄS VIDARE