Allsvenskan i fotboll 2020

Snabba vändningen – fotbollen i möte med FHM under fredagen

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

Svensk fotboll har arbetat fram ett medicinskt protokoll för att kunna starta dam- och herrallsvenskan i juni.

– Vi har nu i bra samverkan med RF fått till ett möte med Folkhälsomyndigheten som kommer bli av imorgon fredag, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Sportbladet har tidigare rapporterat om det medicinska protokoll som svensk fotboll arbetat fram för att kunna återuppta bland annat dam- och herrallsvenskan från och med juni månad. Liknande protokoll används i Tyskland som i går fick klartecken av förbundskanslern Angela Merkel att starta upp Bundesliga utan publik senare i maj.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand anser att om det nu går att komma igång med fotbollen i bland annat Tyskland och Norge, så borde det vara möjligt även i Sverige.

– Vi har ju haft ett övergripande förhållningssätt som varit mer öppet jämfört med andra länder, säger Sjöstrand.

Håkan Sjöstrand menar att det svenska, medicinska protokollet har utformats på ett ansvarsfullt och professionellt sätt.

– Med all respekt för att hälsan kommer i första hand så ser vi samtidigt att idrotten i allmänheten och den professionella fotbollen i synnerhet är hårt drabbade just nu. Hälsan ska hela tiden sättas i centrum, men det är också viktigt att vi på ett ansvarsfullt sätt kan säkerställa att vi tar successiva steg och rörelser mot en återgång, säger Håkan Sjöstrand.

Träffas under fredagen

Något gehör hos Folkhälsomyndigheten, FHM, för det medicinska protokollet hade SvFF dock inte fått – fram till att både Sjöstrand och SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson under torsdagen uppmärksammade saken i medierna.

Senare på kvällen stod det klart att ett möte med FHM kommer att hållas fredag klockan 10.00.

– Då får vi möjlighet att presentera och diskutera vilka åtgärder vi är beredda att vidta för att successivt och säkert ta steg i riktning för att komma igång. Realistiskt kommer vi sedan behöva uppföljande möten i närtid för att på ett ansvarsfullt sätt komma vidare, säger Håkan Sjöstrand.

SvFF hade fram till nu inte varit i direktkontakt med FHM på nästan en månad, sedan skärtorsdagen.

– Det är väldigt viktigt eftersom fotbollen och elitfotbollen engagerar så stor del av svenska befolkningen och bidrar till en samhörighet och en framtidstro, sa Håkan Sjöstrand till Sportbladet tidigare under torsdagen.

– Vi har största respekt för rådande situation och att Folkhälsomyndigheten är under en enorm press och har mycket att hantera. Samtidigt är det svårt för oss att behöva förhålla oss till uppgifter och uttalanden som kommer fram i mediala sammanhang. Det gör det snarare svårare för fotbollen att hantera situationen än att det underlättar. Utifrån detta tycker vi det är viktigt och rimligt att vi får till en direkt dialog.

Finns det en besvikelse eller frustration över att dialogen står stilla?

– Vi är väldigt angelägna om att vi får till en konstruktiv dialog eftersom vi är övertygade om att det som arbetats fram av medicinsk expertis visar att vi kan hantera situationen på ett ansvarsfullt sätt. Att vi kan minimera riskerna för smittspridning. Det här vill vi ha en dialog om för att får vägledning och om det finns det andra åtgärder vi behöver vidta?

Anders Tegnell

Vill ha hjälp av RF

Håkan Sjöstrand räknar nu med att få hjälp av Riksidrottsförbundet.

– Vi förväntar oss att RF hjälper oss för att få till den här dialogen.

Har de inte gjort det hittills?

– Vi har en kontinuerlig dialog och jag pratade så sent som igår kväll med Stefan Berg (generalsekreterare RF) om det och att de också jobbar för att få till den här dialogen.

Så kommunikationen mellan RF och fotbollen fungerar bra?

– Vi förväntar oss att det också leder till resultat, först då har det ju fungerat tillräckligt bra.

Håkan Sjöstrand tycker att statsepidemiolog Anders Tegnell hellre bör ha en dialog direkt med fotbollsförbundet i stället för att diskutera fotbollsfrågorna i medierna.

– Eftersom fotbollen engagerar så många så skulle det underlätta för alla. Vi föredrar en direktdialog i stället för som nu få höra på omvägar. Det tycker vi är rätt väg att hantera det här på ett konstruktivt sätt med all respekt för situationen som sådan, säger Håkan Sjöstrand.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: När Tegnell säger ja hamnar allsvenskans ekonomiska öde i Björn Erikssons famn

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2020

Anders Tegnell

Håkan Sjöstrand

Folkhälsomyndigheten

Allsvenskan i fotboll

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Fotboll